You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 07. Normakatalógus > 7.1.1 A Normakatalógus szerepe - Osztályozások, percdíjak
7.1.1 A Normakatalógus szerepe - Osztályozások, percdíjak
print icon

A Normakatalógus szerepe

 

A normakatalógus modul segítségével a műveleti listák készítéséhez kaphatunk segítséget. Akkor érdemes alkalmazni, ha a vállalat visszatérő termékeket, termékcsoportokat vagy olyan cikkeket állít elő, amelyek jól körülírható, ismétlődő műveletekre bontható. Pl.: mindig ceruzákat készít, hozzávetőlegesen azonos eljárással.

 

Minden egyes új rendelésnél és terméknél az apró műveletekre bontás túlzottan időigényes lehet, illetve a korábbi adatok alapján, vagy emlékezetből elkészíteni ezeket felesleges terhelés.  Éppen ezért, érdemes a visszatérő termékcsoportokhoz úgynevezett normakatalógust készíteni, mely egyfajta tudástárként működik. Ezek jól alkalmazhatók az árazáshoz, tervezéshez, mivel tartalmazzák az adott művelet - termékcsoporton belül általánosabban felhasználható – idejét és osztályozását a szükséges kompetenciák alapján, ezzel együtt pedig az általános percköltségét is. A normakatalógusban szereplő műveletsablonok létrehozásának előfeltétele, hogy már feltöltsük az Osztályozások, percdíjak menüt, ahol akár a munkavállalók kompetenciája és az egyes termék/műveletcsoportok előállításához szükséges képességek, vagy nehézségi besorolás szerint adhatunk meg kategóriákat és az ezekhez tartozó percdíjakat és veszteségidőket. A program ezeket az osztályozásokat és percdíjakat ajánlja majd fel a műveletsablonok létrehozása során.

 

A Normakatalógus modul csak a Norma Plus csomagban érhető el.

 

Osztályozások, percdíjak használata

 

A különféle osztályozások létrehozása a szoftverben előzetesen szükséges. Az előzetesen megadott osztályozások választhatók lenyíló listából a dolgozóknál és a normakatalógus modulban a műveletsablonok létrehozása vagy szerkesztése során.

 

A Dolgozók menüben az adott munkavállaló adatlapján az Osztályozások almenüben tudjuk a munkavállalóhoz a megfelelő osztályozásokat rendelni, amennyiben szükséges.

 

 

Az "+ Új hozzáadása" gombra kattintva megjelenő legördülőből, ami az üres mező végén lévő kis nyilacska segítségével hívható elő, tudjuk kiválasztani a megfelelő besorolást. Ezt követően eldönthetjük, hogy a felület alján található zöld színű Mentés gombbal elmentjük, vagy a Mégsem feliratot választva a beállítást elvetjük.

 

 

A Mentés után ugyanezen a felületen kapunk visszajelzést a jobb felső sarokban "Sikeres frissítés." felirat megjelenésével.

 

Ha nem szeretnénk a munkavállalónkhoz már hozzárendelt osztályozást megtartani, akkor lehetőség van a törlésére. A választható mező előtti kuka ikon segítségével lehet a törlést elvégezni. Ha rávisszük az egerünket, akkor már információt kapunk arról, hogy a törlés a Normában hogy tud végbemenni.

 

 

Ha pedig rá is kattintunk, a megjelenő szöveg meg is erősíti azt:

 

 

A Műveletsablonoknál a műveleteket különböző osztályokba sorolhatjuk, például annak megfelelően, hogy mennyire komplexek, bonyolultak.  Az osztályozások elnevezése tetszőleges lehet. A műveletsablonok manuális rögzítésekor az Osztályozás mező kitöltése kötelező elem, mégpedig legördülő segítségével, tehát előtte mindenképp szükséges a rögzítendő sablonhoz a megfelelő osztályozási besorolások előzetes rögzítése:

 

 

 

A szoftverbe rögzített és mentett osztályozásokat az Osztályozások, percdíjak menüpontot megnyitva az alábbi felületen láthatjuk összesítve:

 

 

 

 

Új Osztályozás rögzítése az Osztályozások, percdíjak menüben

 

A felületen lehetőségünk van új osztályozások létrehozására szükség és igény szerint. Ezt az oldal jobb felső részében található zöld színű "+ Új osztályozás" elnevezésű gombra kattintva lehet megtenni:

 

 

A megnyíló felületen a név, a percköltség és a veszteségidő megadása kötelező (a 0,00 is számérték!), a többi csak opcionális. Ha kötelező adatot nem adunk meg, akkor az oldalon a jobb felső sarokban figyelmeztető szöveg értesít minket, hogy "Hiba történt az adatok hozzáadásakor."

 

 

Amennyiben nincs veszteségidő, vagy a mért időkben van benne, akkor nullát (0,00) kell rögzíteni.

 

Fontos: Veszteségidőt csak akkor adjunk meg, ha a műveleti idő, illetve a mért idők nyers idők, vagyis nem tartalmazzák a különböző kieső időket. A megadott veszteségidőt hozzáadjuk a művelet idejéhez, így a művelet díja a veszteségidővel növelt - "bruttó" - előállítási idő alapján számítódik.


Megjegyzés és elszámolási megadása nem kötelező. Amennyiben használunk elszámolási egységeket, és ezek például különböző termékköröket vagy iparágakat jelölnek, akkor az egyes osztályozásokat is érdemes ezekkel összekapcsolni.

 

Miután rögzítettük a szükséges adatokat, a Mentés zöld színű gombbal tudjuk az új osztályozásunkat menteni. Amennyiben nem kívánjuk eltárolni az új osztályozást, a Mégsem szövegre kattintva vethetjük el.

 

 

A Mentést választva visszakerülünk az összesített listanézetre, ahol a mentés sikerességéről az "Elem sikeresen hozzáadva." információs szöveg tájékoztat minket, illetve láthatóvá válik a felvitt osztályozási besorolásunk.

 

 

 

Az Osztályozások, percdíjak listanézete

 

Az előzetesen létrehozott osztályozások összesített listanézetében az alábbi adatokat láthatjuk:

 

  • Név (a megadott elnevezés pl. nehézségi fokozatok alapján, rendezhető oszlop)
  • Percköltség (az alkalmazott bérszint percre vetített összege, ami az előállítási idővel szorozva a művelet díjazását adja)
  • Veszteségidő (a művelet ellátása közben felmerülő egyéb szükséges tevékenységek, járulékos mozdulatok, egyéb kieső időre számolt idő százalékban kifejezve)
  • Becsült bér (amit egy munkavállaló kereshet várhatóan, abban az esetben, ha napi 8 órában kizárólag az adott osztályba tartozó műveletet végez)
  • Megjegyzés (az osztályozáshoz megadott kiegészítő információ)
  • Elszámolási egység (amennyiben történt ilyen hozzárendelés az előzetesen felvitt lehetőségekből)

 

 

 

 

A becsült bér könnyebb megértését a listanézet jobb oldalán megjelenő információs sáv is segíti, miszerint:

 

A becsült bér tájékoztató jellegű adat; azt az egy hónapban megkereshető összeget jelenti, amelyet az általános munkarendben lehet megkeresni (a havonta rendelkezésre álló átlagosan ~21,7 munkanapon). A felső határt a veszteségidő mértékével növelt percdíjjal számoljuk, tehát azok a dolgozók, akik a veszteségidőkkel nem növelt idő alatt tudnak minden műveletet teljesíteni, a nagyobb összeget keresik meg.

 

 

 

 

Osztályozások szerkesztése és törlése

A listában szereplő, korábban felvitt és mentett osztályozások szerkeszthetők utólag. Erre egyrészt az adott osztályozás sorának elején lévő ceruza ikon ad lehetőséget. Amennyiben ráállítjuk az ikonra az egerünket, kék színűvé változik, és kiírva is megjelenik a Szerkesztés szöveg. Az ikonra kattintva pedig a szerkesztési oldalra jutunk. A másik opció a szerkesztésre, ha magára a Név oszlopban látható osztályozás elnevezésére kattintunk.

Mind a két kiindulópont eredménye, hogy az érintett osztályozás szerkeszthető felületére jutunk, ahol módosíthatjuk a kívánt adato(ka)t, majd dönthetünk a változtatás Mentése, vagy a Mégsem opció segítségével az elvetése mellett.

Osztályozás törlése is kétféle módon lehetséges. Az egyik az adott osztályozás sorának elején lévő második, szemetes ikonra kattintással történhet meg. Az ikonra állítva egerünket piros színűre változik, és fölötte megjelenik szövegesen is a Törlés.

A másik opció egy osztályozás törlésére a szerkesztés felületén található. A Mentés és Mégsem gombok közötti piros mezőbe ágyazott, Törlés gomb megnyomásával indíthatjuk el a törlés folyamatát.

 

Fontos: Egy osztályozás csak akkor törölhető, ha még nem tartozik hozzá műveletsablon. Amennyiben használatban van valamelyik sablonnál, akkor a szoftver nem engedi törölni.


Ha az osztályozás nem törölhető, erre a Törlés elindítását követően az Osztályozások, percdíjak listanézetének jobb felső sarkában megjelenő szöveg is figyelmeztet.

 

 

 

Szűrési lehetőségek az Osztályozások, percdíjak felületén

 

A feltöltött osztályozások között lehetőség van szűrni különböző szempontok alapján:

 

 

  • A „Név” mezőben a keresett szöveg vagy szövegrészlet beírásával
  • Elszámolási egység szerint – kiválasztható legördülő segítségével
  • Percköltség megadásával - kétlépcsős szűrőt használva, melynek során elsőként az értékre vonatkozó feltételt lehet beállítani (egyenlő, kisebb, nagyobb stb. - alapértelmezetten az "egyenlő" lehetőség látható a felső mezőben), majd az alatta lévő mezőbe írható a percköltség értéke
  • Veszteségidő alapján – a percköltséghez hasonlóan szintén kétlépcsős keresési opcióval

 

 

Osztályozások, percdíjak lista exportálása

 

Az Osztályozások, percdíjak menüpont listanézete exportálható. A felület jobb alsó sarkában a Letöltés gomb megnyomásával, majd az "xlsx" formátum kiválasztásával indítható el a lista letöltése.

 

 

Igény szerint a teljes vagy egy szűrt állomány is letölthető excelben.

 

 

A letöltött táblázat az adott osztályozásokhoz tartozó összes rögzített adatot tartalmazza.

 

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra