You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 07. Normakatalógus > 7.1.3 A Műveletsablonok, mérések listanézete és a felületről elérhető funkciók, lehetőségek
7.1.3 A Műveletsablonok, mérések listanézete és a felületről elérhető funkciók, lehetőségek
print icon

A műveletsablonok, mérések listanézete

 

A műveletsablonok, mérések menü listanézetében a Normában már rögzített műveletsablonok jelennek meg. A lista soronként tartalmaz egy-egy már előzetesen rögzített műveletsablont a hozzá kapcsolódó mérésekkel és egyéb lehetőségekkel.

 

A felületen a következő oszlopelnevezésekkel találkozunk:

 

  • Kód (műveletsablon kódja, rendezhető oszlop)
  • Leírás (műveletsablon neve, rendezhető oszlop)
  • Osztályozás (a művelet beállított nehézségi mértéke, rendezhető oszlop)
  • Műveleti idő (a sablon előállítási ideje)
  • Címkék (a sablonhoz rendelt címke neve, több címke is hozzárendelhető egy művelethez, nem rendezhető oszlop)
  • Kategória (tetszőleges besorolás a műveletsablonnal kapcsolatban, rendezhető oszlop)
  • Kiegészítő információ (tetszőleges információ a műveletsablonnal kapcsolatban, rendezhető oszlop)
  • Megjegyzés (tetszőleges információ a műveletsablonnal kapcsolatban, rendezhető oszlop)
  • Előfordulás (az adott művelet ismétlődésének száma a terméken belül, rendezhető oszlop)
  • Mértékegység (a sablonhoz rendelt mértékegység forma, nem rendezhető oszlop)
  • Elszámolási egység (a művelethez rendelt elszámolási egység, amennyiben szükséges a sablonhoz, nem rendezhető oszlop)
  • Géptípus (a művelethez rendelt géptípus, amennyiben szükséges a sablonhoz, nem rendezhető oszlop)
  • Kiegészítő eszközök (a művelethez rendelt kiegészítő eszköz típus, amennyiben szükséges a sablonhoz, nem rendezhető oszlop)
  • Státusz (lehet aktív vagy archív felhasználásától függően, rendezhető oszlop)

 

 

A megjelenő műveletsablonok összesített listanézetének jobb alsó részében láthatjuk a találatok mennyiségének eredményét számszerűsítve. A lista felületének bal alsó részében az Oldalanként megnevezés előtti legördülő segítségével beállíthatjuk, hogy egy oldalon hány darabot szeretnénk látni a találatokból:  5/10/25/50/100 találatot tudunk igény szerint megjeleníteni. Ha a találati lista mennyisége meghaladja a beállított adagot, akkor a nézet alsó részének közepén lapozásra nyílik lehetőség. Számok mutatják, hány oldal között tudunk váltani.

 

 

 

Mérések

 

A listázott sorok elején két ikon látható, melyek közül az első a Mérések. A hozzá tartozó felület részletes ismertetésére külön cikkben kerül sor: 7.1.4 Mérések.

 

 

 

Szerkesztés a Műveletsablonok, mérések felületén

 

A már rögzített műveletsablonok listájának második, három pontot ábrázoló ikonjára kattintva az alábbi lehetőségek nyílnak le:

 

 

A ceruza  jellel ellátott Szerkesztést választva az adott műveletsablon szerkeszthető felületére jutunk, de ugyanerre az eredményt érjük el akkor is, ha a Leírást tartalmazó oszlopban olvasható sablon nevére kattintunk.

 

A szerkesztés nézetében módosíthatjuk a szükséges adatot, pl., amennyiben több címkével kell ellátnunk a meglévő műveletsablonunkat, akkor a már rögzített mellé belekattintva a mezőbe választhatunk egy másikat a felvittek közül, illetve a "Hozzáadás" gomb segítségével újat is felvihetünk a korábban leírt módon. Az oldal alján, bal oldalon található zöld Mentés gombbal tudjuk a változtatást elmenteni, valamint a Mégsem gombbal elvetni, amennyiben nem szeretnénk a módosítást véglegesíteni.

 

A Mentést választva visszakerülünk a Műveletsablonok, mérések listájához, ahol a jobb felső sarokban visszajelzés vár a "Sikeres frissítés"-ről, illetve rögtön láthatjuk is a listában a módosult adatokat.

 

 

 

 

Műveletsablon archiválása

 

Amennyiben egy műveletsablonra ideiglenesen nincs szükségünk, de végleg nem akarjuk még törölni, akkor archiválttá tudjuk tenni. Ehhez két irányból juthatunk el a szoftverben. Az egyik verzió, hogy a listanézet megfelelő sablonjának sor eleji második ikonja segítségével a már ismertetett módon előjön az Archiválás lehetőség, melyre kattintva meg is történik a folyamat.

 

 

A másik verzió szerint a "Szerkesztés"-re, vagy a sablon "Leírás" oszlopban látható elnevezésre kattintva megnyitjuk a szerkeszthető felületet, melynek a bal alsó részében található Archiv felirat előtt egy kis négyzet bepipálásával, valamint a Mentés gomb megnyomásával szintén elvégezhető az archiválás.

 

 

A listanézetben "Sikeres Frissítés." felirat tájékoztat minket a felület jobb felső sarkában, ha sikeres volt az archiválásunk. Az archivált műveletsablon nem "tűnik el" a szoftverből, hanem Szűrő segítségével ezután már csak az Archiv státuszú sablonok között lesz előhívható addig, amíg esetleg újra aktívvá nem tesszük. Erről bővebb információ a 7.1.5 Szűrési lehetőségek a Műveletsablonok, mérések listanézetében című cikkben olvasható.

 

 

Műveletsablon törlése

 

Műveletsablon törlésére kétféle kiindulási lehetőség kínálkozik a programban. Az egyik megoldás, hogy a listanézet megfelelő sablonjának sor eleji második ikonja segítségével a már ismertetett módon előjön piros szöveggel a Törlés lehetőség, melyre kattintva meg is történik a folyamat.

 

 

A másik lehetőség, hogy a "Szerkesztés" szövegére, vagy a sablon "Leírás" oszlopban található elnevezésre kattintva megnyitjuk a szerkeszthető felületet, ahol az oldal alsó részén, a zöld Mentés és a Mégsem gombok között található piros színbe ágyazva a Törlést megnyomva elvégezhető a kiválasztott sablon törlése.

 

 

Fontos: a műveletsablon nem törölhető, ha már művelethez van kapcsolva, vagyis már felhasználtuk egy műveleti lista összeállításához. Erre figyelmeztető értesítés is érkezik, amennyiben használatban lévő sablon próbálunk törölni.

 

 

 

Műveletsablonok exportálása

 

A feltöltött műveletsablonok listanézete exportálható. A felület jobb alsó sarkában a Letöltés gomb megnyomásával, majd az "xlsx" formátum kiválasztásával indítható el a lista letöltése.

 

 

Igény szerint a teljes vagy egy szűrt állomány is letölthető excelben.

 

 

A letöltött táblázat az adott műveletsablonokhoz tartozó összes rögzített adatot tartalmazza.

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra