You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 08. Vevői és Gyártási megrendelések > 8.1.1 Fogalom-meghatározások, Vevői megrendelések
8.1.1 Fogalom-meghatározások, Vevői megrendelések
print icon

A vevői és a gyártási megrendelések fogalma

 

A bal oldali menüsorban a Termékek részben található a Vevői és a gyártási megrendelések menü.

A vevői megrendelések a klasszikus, külső megrendeléseket jelentik, míg a gyártási megrendelések a belső "rendeléseket" tartalmazzák. Ezek alkalmazásával lehetőség van arra, hogy egy beérkező rendelést több telephely, gyártóhely között elosszunk, vagy akár gyártási ütemezésre is alkalmas lehet, ha dátum szerint bontjuk fel a vevői rendeléseket. Ezeket gyakran nevezik diszpónak, gyártási utasításnak is, általában valamilyen azonosítót is kapnak. A Norma szoftverben is így van ez, a gyártási megrendelés külön azonosítóval látható el.

A program ezen része szoros kapcsolatban van a Műveletjegyzék funkcióval (a szövegre kattintva elolvasható a hozzá tartozó cikk és témakörei), hiszen a vevői és a gyártási megrendelésekben megjelenő termékek gyártási ideje és kalkulált díja is a műveletjegyzékeknél létrehozott műveleti listák alapján határozódik meg.

 

 

Vevői megrendelések

A Vevői megrendelések menüben valamennyi rendelést látjuk listázva. Amennyiben még nincs rendelés feltöltve, akkor a lista üres.

A képernyőn láthatók a rendelések legfontosabb adatai: Rendelés azonosító, Vevő neve, Tételek száma (db), Összes mennyiség (db), Gyártásba kiadva (%), Feladás dátuma, Határidő, Teljesítés dátuma, lefedettség jelzése, az előkalkulált és a tényleges gyártási idő. A „Lefedve” oszlop arra utal, hogy az adott vevői megrendelés teljes mennyiségét kiadtuk-e gyártási megrendelésbe. Az előkalkuláció a termék műveleti listája alapján kerül meghatározásra, a tényleges gyártási időt pedig a Munkalapokon rögzített teljesítek alapján számolja a program.

 

Ahogy a fenti képernyőképen is látszik, a listát rendezhetjük a rendelési azonosító és a vevő neve, illetve a feladás dátuma, a határidő és a teljesítési dátuma szerint is. Ezek az oszlopcímek kék betűvel szerepelnek, illetve le-föl nyíl jelzi a rendezési lehetőséget.

A lista alapértelmezetten legfeljebb 50 rendelést jelenít meg oldalanként. Ezt a felhasználó módosíthatja a lap alján. Lehetőségek: 5/10/25/50/100 rendelés oldalanként. Amennyiben a rendelések száma meghaladja a beállított mennyiséget, automatikusan lapozó jelenik meg a lista alján.

A rendelési listában a jobb oldali szűrőben megadott lehetőségek szerint is kereshetünk.

A listában kékkel jelölt rendelési azonosítóra kattintva az adott rendelés adatlapjára jutunk.

 

 

Új vevői megrendelés létrehozása

Új vevői megrendelések feltöltésére kétféle módon van lehetőség a Normában: manuálisan egyesével vagy importálással egyszerre akár több megrendelést is.

Vevői megrendelés létrehozása manuálisan

Akár vannak már rendelések, akár üres az oldal, elérhető a zöld színű, "+ Új vevői megrendelés" gomb.

Ezzel a megrendelések adatlapjára jutunk, ahol meg tudjuk adni a rendelések alapadatait:

  • Vevő neve és azonosítója
  • Rendelés azonosítója
  • Feladás dátuma
  • Határidő
  • Teljesítés dátuma (ezt értelemszerűen létrehozáskor még nem kell kitölteni)

 

 

A felületen a megfelelően beírt adatok a zöld színű Mentés gombbal véglegesíthetők. Amíg a mentés nem történik meg, a „Rendelés tételek” almenü nem elérhető.

 

 

 

A mentés sikerességéről a jobb felső sarokban értesít a szoftver, valamint megjelenik a „Rendelés tételek” almenü is.

 

A „Rendelés tételek” almenüt megnyitva lehetőség nyílik a tételsorok manuális, illetve importálás útján történő felvitelére is.

 

A manuális tételhozzáadás esetében a zöld színű „Új vevői megrendelés tétel” gomb elindításával megnyílik a „Vevői megrendelés tétel létrehozása” felület, ahol ki kell választani a terméket, majd a termékhez tartozó variánst, illetve megadni a rendelés mennyiségét. Az adatok beírása után menteni szükséges az adott rendeléstételt, tehát a mentés tételenként valósul meg, de egy rendeléshez természetesen több rendeléstétel is tartozhat.

 

 

 

 

Fontos: A rendelés tételei a termékek adatai alapján vihetők fel, vagyis kiválasztható a termék és variánsai is. Ez viszont azt is jelenti, hogy csak olyan termék és variánsa adható meg egy rendeléstételhez, ami már korábban feltöltésre került a termékek menüpontban.

 

A Termék kiválasztásánál minimum két karaktert be kell írni a termék nevéből ahhoz, hogy bármi kiválasztható legyen, különben az a kiírás jelenik meg, hogy "Túl rövid. Még két karakter hiányzik."

 

A megfelelő termék kiválasztását követően válik elérhetővé a termékvariáns mezőben az adott termékhez előzetesen rögzített variánsok listája, melyből a kívánt opció rögzíthető.

 

 

Fontos: Egy rendelési tétel csak egy termékvariánst tartalmazhat, viszont egy rendelés több termék variánsait is tartalmazhatja.


A mentés gomb menti a rendeléstételt, és visszalép a rendelés tételek listájára. A mégsem gomb elveti a változtatásokat.

 

Vevői megrendelések feltöltése importálással

A manuális felvitelhez hasonlóan importálás révén is csak két lépésben lehet a megrendeléseket és a hozzájuk tartozó tételeket feltölteni, tehát előbb be kell tölteni a megrendelés alapadatait, majd a már feltöltött rendelés sorokhoz betölthetők a rendelés tételek.

A vevői megrendelések alapadatainak importálás útján történő feltöltése a Normában a Vevői megrendelések menüpont jobb felső részében található kék színű Importálás gomb megnyomásával indítható el.

 

 

Fontos: a vevői megrendelések importálása csak a szoftverből letöltött és helyesen kitöltött excel használatával lehetséges.

 

A Vevői megrendelések importálása felületről a kék színű „Excel sablonfájl letöltése” megnevezésű gombbal tölthető le a megfelelő sablon a kitöltéshez.

 

 

A sablon segítségével tetszőleges számú megrendelés sor olvasható be egyszerre. A fájl pontos kitöltéséhez a táblázat második sorában találhatók szöveges instrukciók.

 


A megfelelően kitöltött (a táblázatban a csillaggal jelölt adatok megadása kötelező, a többi csak opcionális) fájl menthető, majd a kívánt importálás a következő módon elvégezhető.

 

 

A Vevői megrendelések importálása oldalon a szürke színű „Fájl kiválasztása” gombra kattintva keressük meg az elmentett sablont.

 

 

A feltölteni kívánt fájl kiválasztása az excel nevére, majd a Megnyitás gombra kattintva történik meg.

 

 

Ezt követően a kiválasztott fájl neve megjelenik a Fájl kiválasztása gomb mellett, majd a felület bal alsó részében található zöld színű Importálás gomb segítségével lehet az importálás folyamatát elindítani.

 

 

Az importálás elindítása után a szoftver azonnal a Szinkronizációs utasítások felületre navigál, ahol nyomon követhető a Szinkronizációs utasítások feldolgozottsága.

Sikeres beolvasás esetén „Teljesítve” felirat jelenik meg, és egy zöld sávban számszerűen is látható a beolvasott tételek száma.

 

 

A feldolgozottságot mutató sáv alatti kék színű, „Szinkronizálandó tételek” elnevezésű gombot megnyomva a beolvasott adatok részletezését lehet megtekinteni.

 

 

Amennyiben az excel beolvasása közben a szoftver valamilyen hibát érzékel, akkor a szinkronizáció „Lezárva, de kivételekkel” feldogozottsági állapotot eredményez.

 

 

A „Szinkronizálandó tételek” listájában az „Állapot részletei” oszlopban az „i” jelzésre húzva az egeret kiderül a hibás beolvasás oka.

 

 

 

Rendelési tételek importálása

A rendelés tételek importálásának előfeltétele, hogy már létezzen az a vevői megrendelés, amelyhez a tétel sorokat fel szeretnénk tölteni. Egy fájl használatával egyszerre csak egy megrendeléshez tartozó tételek importálhatók.

A már meglévő vevői megrendelés „Rendelés tételek” almenüjében található kék színű „Importálás” gomb segítségével indítható el a hozzá tartozó tételsorok akár tömeges felvitele.

 

A Vevői megrendelés tételek importálása felületről letölthető excel sablon segítségével tetszőleges számú tételsor vihető fel egyszerre egy adott rendeléshez.

 

Fontos: a rendelés tételek importálása csak a szoftverből letöltött és helyesen kitöltött excel használatával lehetséges.

 

 

A fájl pontos kitöltéséhez a táblázat második sorában találhatók szöveges instrukciók.

Fontos: A vevői megrendelés azonosítónak már léteznie kell a Normában, amihez tételsorokat szeretnénk importálni. A feltölteni kívánt fájl munkalapján pedig a „Rendelés azonosító” szöveget át kell nevezni arra a rendelés azonosítóra, amelyhez a tételsorokat a fájl segítségével fel kívánjuk tölteni.

 

 

A helyesen kitöltött és átnevezett (és így elmentett) fájl segítségével tetszőleges számú tételsor tölthető be egy vevői megrendeléshez, ráadásul tetszőleges alkalommal. Tehát egy már létező rendelés azonosítóhoz többször is lehet importálással újabb és újabb számú tételsorokat importálással betölteni.

 

Amennyiben nem történik meg a fájl munkalapjának megfelelő átnevezése, vagy még nem létező rendelési azonosító kerül átírásra, akkor a beolvasás hibára fut.

 

 

Fontos: a sablon kitöltésekor termék megadása nem lehetséges és nem is szükséges. Ugyanis, mivel csak már korábban feltöltött termékvariánsok cikkszáma adható meg az excelben, a beolvasást követően az adott cikkszám automatikusan összerendelődik a hozzá tartozó termékkel.

 

Fontos: amennyiben nem kerül kitöltésre a sablonban az előkalkulált gyártási idő (nem kötelező adat), akkor a beolvasás során a megadott cikkszám alapján azonosított termékhez tartozó hatályos műveleti lista idejét használja fel a Norma automatikusan.

 

 

További lehetőségek a Vevői megrendelések felületén

 

A korábbi rendelések adatai a sor elején található „Szerkesztés” (ceruza) gomb segítségével megtekinthetők vagy módosíthatók.

 

 

A vevői megrendelés sorának második ikonja a gyártási megrendelés létrehozására ad lehetőséget, melynek kifejtésére a következő cikkben kerül sor:

 

 

Fontos: Ha a rendelési tételt a már összesen rögzített (elkészült) terméknél kisebb mennyiségre változtatjuk, akkor ezt a program rögzítési hibának veszi. Ekkor „a rögzített mennyiség meghaladja a maximális rendelési mennyiséget” hibák száma növekszik. A listában megtekinthető a konkrét hiba.

 

Fontos: A már teljesített rendelések darabszáma nem módosítható, csak ha feloldjuk a teljesítést, azaz a Teljesítés dátuma mezőbők kitöröljük a beírt dátumot. Ez a módosítás is megjelenik az eseménynaplókban.

 

 

A vevői megrendelések lista exportálása

 

A felületen lehetőség van a feltöltött vevői megrendelések exportálására. A vevői megrendelések menü jobb alsó sarkában a Letöltés gomb megnyomásával, majd az "xlsx" formátum kiválasztásával indítható el a lista letöltése.

 

 

Az opció segítségével akár a teljes vagy egy szűrt adatállomány is kinyerhető excelben.

 

 

A fájl tartalmazza a megrendelésekhez tartozó űrlap összes adatát, valamint a rendelés tételeinek adatait is. Amennyiben egy megrendeléshez több vevői tételsor tartozik, azok külön sorokban jelennek meg.

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra