You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 06. Termékek > 6.1.2 A Műveletjegyzék és a hozzá kapcsolódó funkciók
6.1.2 A Műveletjegyzék és a hozzá kapcsolódó funkciók
print icon

Műveletjegyzék

A Műveletjegyzék funkció célja, hogy az egyes gyártóhelyeknél, üzemegységeknél, telephelyeknél (földrajzi egységek) ugyanarra a termékre akár különböző műveleti listát is tudjunk alkalmazni. Ezt indokolhatja például a gyártóhelyek eltérő felszereltsége. (Pl.: egy termék egy művelete elvégezhető speciális géppel, de egy másik üzemben is szükséges gyártani bizonyos mennyiséget, ahol azonban nem áll rendelkezésre gép, de a művelet manuálisan is elvégezhető vagy azonos az előállítási mód, de valami oknál fogva más a normaidő.)

A műveletjegyzék adott termék minden műveletének valamennyi lehetséges megvalósítási módját tartalmazza. Tulajdonképpen a termékhez tartozó összes műveleti listában szereplő műveletek gyűjteménye, de az azonosakat csak egyszer tartalmazza.

Terméken belül előbb műveletjegyzéket és abban műveleteket kell létrehozni, majd ezekből tudunk műveleti listákat készíteni.

A műveletjegyzék funkció nem érhető el külön menüből, hanem a Termékek menüben található, az adott termék sorában az első gomb segítségével juthatunk a jegyzékekhez.

 

 

Műveletjegyzék létrehozása új termék esetén

 

Ha egy új termék mentése után a megjelenő képernyőn az „+ Új műveletjegyzék” gombra kattintunk, akkor feltölthetünk műveletjegyzéket a termékhez.

 

 

Ezt megtehetjük egyesével (kék színű „Új művelet” gomb), excel táblázatból történő importálással (kék színű „Műveletek importálása Excel fájlból” gomb), normakatalógusból (zöld színű „Új művelet Normakatalógusból” gomb) vagy műveletjegyzékből való másolással. A normakatalógusból történő feltöltés lehetőség csak akkor érhető el, ha az ügyfél előfizetése tartalmazza ezt a funkciót is. (Plus csomag)

 

 

Az egyes lehetőségek kombinálhatók is.

 

  • Új művelet feltöltése

Minden művelethez kötelező megadni egy kódot (lehet tetszőleges), elnevezést (Leírás), műveleti időt (perc), percköltséget (Ft/perc), előfordulást és mértékegységet.

Az előfordulás azt jelzi, hogy egy terméken az adott művelet hányszor ismétlődik. Mértékegységet lenyíló listából választhatunk, de a lista elemeit előre szükséges megadni a Konfiguráció menüben.

Opcionális adatok a kategória, kiegészítő információk, megjegyzés, az elszámolási egység, géptípus és kiegészítő eszközök.

 

A kategória utalhat arra például, hogy az adott művelet a termék előállítás mely szakaszához kapcsolódik (pl. előkészítés, befejezés, ellenőrzés stb.), vagy bármely más csoportosítás, amit az adott vállalat alkalmazni kíván. A korábban használt kategóriák a szerkesztősávra kattintva megjelennek, ezeket újra ki lehet választani. Illetve igény szerint meg lehet adni az adott művelethez szükséges géptípust és/vagy kiegészítő eszközt is. Ezeket lenyíló listából választhatjuk ki, de a lista elemeit előre szükséges megadni a Konfiguráció menüben.

  • Műveletek importálása Excel fájlból

Az excel táblázatból való importáláshoz kizárólag a szoftver által elfogadott sablonfájl használható. Ezt a kék színű „Excel sablonfájl letöltése” gomb segítségével érhetjük el.

A táblázat kitöltésére, formai követelményeire vonatkozóan a fájl második sora tartalmaz információkat. A kötelező mezőket csillag és vastagon szedett betű jelöli. Elszámolási egység és mértékegység választható mező.

A megfelelően kitöltött táblázatot a szürke, „Fájl kiválasztása” gomb segítségével választhatjuk ki és tölthetjük fel a zöld színű, „Importálás” gombbal.

A sikeres feltöltés után a táblázatban megadott műveletek megjelennek a listában, illetve a jobb felső sarokban jelzi a rendszer, hogy „A feltöltés sikeresen befejeződött”.

Hibás beolvasásról is értesít a szoftver a szinkronizációs felületen.

A szinkronizációs utasítások gombra kattintva megtekinthetők a részletek.

  • Új művelet normakatalógusból

A zöld színű „Új művelet Normakatalógusból” gombra kattintva egy új ablak jelenik meg. A normakatalógusba már korábban feltöltött műveletsablonokat tartalmazza.

Az itt megjelenő műveletsablonokból választható ki, hogy melyeket szeretnénk hozzáadni a műveletjegyzékhez. Nagyszámú műveletsablonnál a jobb oldali szűrő segítséget ad a találatok szűkítéséhez.

Az egyes műveletsablonoknál a sor elején található jelölőnégyzet segítségével válaszható ki, hogy melyeket szeretnénk hozzáadni a műveletjegyzékhez. Kiválasztás után a zöld színű Hozzáadás gombra kattintva a megjelölt műveletek megjelennek a műveletjegyzékben. Egy vagy több szűrési feltétel beállítása után a találatokat egyben is hozzáadhatjuk a műveletjegyzékhez a kék színű, „Összes talált műveletsablon beillesztése” gomb segítségével.

A jobb felső sarokban a „Sikeres frissítés” üzenet is megerősíti mindezt.

A művelet szerkesztésénél a beemelt sablon adatai is módosíthatók, pl. a megnevezése, a művelet ideje, előfordulása, akár a mértékegysége is, azonban a percköltsége adott, mivel a műveletsablonok az előre meghatározott osztályozások alapján kapnak percdíjat, illetve, ha adtunk meg elszámolási egységet a sablonhoz, az is rögzített, nem módosítható.

A műveletjegyzékben a már hozzáadott vagy beemelt műveletek sorrendjén nem lehet változtatni. Alapértelmezetten a megadott kódok szerint lesznek felsorolva.

 

Kódot automatikusan is tudunk generálni az oldal alján látható „Kód generálása x művelethez” gomb segítségével:

Az előugró ablakban meg kell adni a kívánt jelzést, azt az előtagot, amit a folyamatos sorszámok elé fog tenni a program.

Műveletek másolása műveletjegyzékből

A zöld színű „Műveletek másolása műveletjegyzékből” gomb megnyomásakor betöltődik a termékek listája, ahol kiválaszthatjuk, hogy melyik termék jegyzékét szeretnénk felhasználni. Ilyenkor az adott termék hatályos jegyzékét teljes egészében beteszi az aktuális termék műveletjegyzékének. Ezt akkor érdemes alkalmazni, ha szinte azonos termékeket gyártunk. A beillesztett műveletek módosíthatók, egyesével akár törölhetők is.

 

A műveletjegyzék hatályba léptetése

Minden műveletjegyzék eredetileg vázlat állapotban van egészen addig, amíg a felhasználó nem véglegesíti a hatályba léptetéssel.

Amíg vázlat státuszban van, sárga jelzés látható a műveletjegyzék neve mellett.

A hatályba léptetés napját dátumválasztóval lehet megadni.

Fontos: A lap alján látható mentés gomb nem egyenértékű a dátumválasztó alatt elhelyezett „Hatályba léptetés” gombbal. A mentés csak a tervezett hatályba helyezést tünteti fel, de még nem történik meg a tényleges véglegesítés, az adott műveletjegyzék vázlat státuszban marad.

 

A hatályba léptetés után eltűnik a sárga „Vázlat” jelzés és a Hatályba léptetés menüpont is.

Egy terméknek több műveletjegyzéke létezhet, azonban hatályos mindig csak egy. A termék / műveletjegyzékek menüben látható, hogy mely jegyzék van hatályban, melyik került hatályon kívülre és melyik vázlat. A lista tartalmazza az adott jegyzékben szereplő műveleti listák számát is.

 

 

Műveletjegyzék / visszamérések

A műveletjegyzékek műveleteihez feltölthetjük az időszakos visszamérések eredményeit. Az adott művelet sorában az első „Visszamérések” gomb (óra) segítségével.

Ez a funkció csak normakatalógus modullal rendelkező felhasználóknak érhető el.

Ha van már mérési adat, akkor ezek láthatók listában, ha nincs, akkor a zöld színű, „Új visszamérés” gombra kattintva tudjuk megadni a mérési adatokat.

A mérési adatok megadásának felülete:

A műveleti időt magában is megadhatjuk, azonban, ha mérési adatpontokat adunk meg, akkor a szoftver ezek átlagát jeleníti meg a Műveleti idő mezőben. Bármennyi mérési adatpontot megadhatunk, új mezőt a zöld „+” jel segítségével kérhetünk. Ha megadtunk minden mérési adatot és esetleg megjegyzést is írtunk, akkor menthető a mérés.

A feltöltött méréseket összevonva jeleníti meg a szoftver. Látszik, hogy melyik az aktív mérés, vagyis a legfrissebb, látható a mért adatok feltöltésének dátuma, a mérés sorszáma, a mért adatok mennyisége (hány mérési adatpontot adtunk hozzá), az átlagolt műveleti idő, illetve a megjegyzés, ha van.

Fontos: A művelethez feltöltött visszamérések nem változtatnak az adott művelet idején, azonban eltárolja az adatokat a rendszer. Később felhasználható az adat a műveleti idők megváltoztatásához.

 

Műveletjegyzék létrehozása már létező termékhez

Meglévő termék esetén is ugyanaz a műveletjegyzék létrehozásának módja, mint új terméknél, annyi különbséggel, hogy a Termékek menüben az adott termék sorának első gombjával jutunk a felületre.

Az ikon segítségével a Műveletjegyzékek felületén hozzáadhatjuk az adott termékhez az új műveletjegyzéket.

Fontos: Amennyiben az adott termék rendelkezik vázlat státuszú műveletjegyzékkel, nem adható hozzá új jegyzék, a vázlat módosítható.

 

 

 

Új műveletjegyzékek feltöltése importálással

A műveletjegyzékek importálása a Termékek listanézetében található kék színű Importálás gomb használatával legördülő segítségével választható ki.

Fontos: A legördülőben kétféle import-típus közül lehet itt választani: a termékek és a műveletjegyzékek importálása is innen indítható el.

 

A „Műveletjegyzékek importálása” opcióra kattintva az ugyanilyen elnevezésű felületre jutunk, ahol a kék színű „Excel sablonfájl letöltése” megnevezésű gombbal tölthető le a megfelelő sablon a kitöltéshez.

 

Fontos: A műveletjegyzékek importálása csak a szoftverből letöltött és helyesen kitöltött excel használatával lehetséges.

 

A sablonfájl használatával egyszerre több termék műveletjegyzéke tölthető be, a fájl 2. sorában szöveges információk segítik a helyes kitöltést.

 

 

A megfelelő adatok megadását követően a fájl menthető és importálható.

A Műveletjegyzékek importálása oldalon a szürke színű „Fájl kiválasztása” gombra kattintva keressük meg az elmentett sablont.

 

 

A feltölteni kívánt fájl kiválasztása az excel nevére, majd a Megnyitás gombra kattintva történik meg.

 

 

Ezt követően a kiválasztott fájl neve megjelenik a Fájl kiválasztása gomb mellett, majd a felület bal alsó részében található zöld színű Importálás gomb segítségével lehet az importálás folyamatát elindítani.

 

 

A letöltött fájlt megnyitva automatikusan a Termék 3 jelzésű munkalapfülre jutunk. Alapértelmezetten 3 termék munkalapja áll rendelkezésre a betöltéshez, azonban ezek másolhatók, így igény szerint bővíthetők, vagy akár csökkenthetők a fülek száma attól függően, hány termékhez szeretnénk egyszerre a műveletjegyzék importot elvégezni.

 

Az excel segítségével tetszőleges számú és elnevezésű műveletet lehet betölteni különböző termékekhez.

 

Fontos: a termékeknek, amelyekhez műveletjegyzéket szeretnénk importálással létrehozni, már rögzítve kell lenniük előzetesen a Termékek listanézetben (különben hibás lesz a beolvasás).

 

Fontos: a sablonfájl Termék 1, Termék 2, Termék 3 stb. elnevezésű munkalapfüleit át kell nevezni arra a termékre, amelyhez a műveleteket betölteni készülünk.

 

 

A kitöltés során figyelni kell, hogy a megfelelő termék megnevezésű fülre kerüljenek a feltölteni kívánt műveletek!

Az excelsablon munkalapjainak átnevezésénél ügyeljünk arra, hogy a termékek átnevezése pontosan történjen, mivel a kis- és nagybetű is számít!

Az importálás elindítása után a szoftver a Szinkronizációs utasítások felületre navigál, ahol az excelen belül mindig az utolsó fülön megnevezett termékhez tartozó műveletjegyzék feldolgozottsága követhető nyomon automatikusan.

 

 

Természetesen a sablonfájlban rögzített és betöltött többi termék műveletjegyzékének feldolgozottságáról is kapható információ az Eseménynaplókon belül a Szinkronizációs utasítások almenüjében.

 

 

Az egyes betöltések sora előtt álló szem ikonra kattintva megtekinthető az adott beolvasás eredménye.

 

 

 

A „Szinkronizálandó tételek” gombra kattintva pedig láthatóvá válnak a részletek.

 

 

A sikeres beolvasást követően a műveletjegyzék azonnal hatályossá válik az importálás napjának dátumával.

 

 

Amennyiben a rendszer az excel beolvasása közben valamilyen hibát érzékel, akkor a szinkronizáció „Lezárva, de kivételekkel” feldogozottsági állapotot eredményez.

 

 

A „Szinkronizálandó tételek” listájában az „Állapot részletei” oszlopban az „i” jelzésre húzva az egeret kiderül a hibás beolvasás oka.

 

Pl., ha olyan termékhez próbálunk ezzel az excellel műveletjegyzéket beolvasni, amelynek van már egy hatályos, akkor az hibára fut feldolgozás közben és a hiba okaként „A(z) … nevű terméken már van hatályos műveletjegyzék” szöveggel jelzi ezt a rendszer.

 

 

Ha feldolgozás közben csak egy vagy néhány műveletnél érzékel a szoftver hibát, akkor a helyes adatokkal rendelkező műveletsorok betöltésre kerülnek.

 

 

Meg is jelennek az adott termék műveletjegyzékében, a műveletjegyzék azonban Vázlat állapotú lesz ebben az esetben és lehetővé válik a Hatályba léptetés.

 

 

A műveleti listákat műveletjegyzék import esetén is manuálisan kell kialakítani, mivel a sablonfájl által csak a műveletek kerülnek betöltésre, és bár helyes feltöltés esetén a jegyzék hatályossá válik, az nem kerül meghatározásra, milyen műveletlisták készüljenek a rendelkezésre álló műveletekből.

 

 

Fontos: ez az import-típus csak egy termék első műveletjegyzékének feltöltésére használható.

 

 

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra