You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 06. Termékek > 6.1.1 Termékadatok feltöltése és szerkesztése
6.1.1 Termékadatok feltöltése és szerkesztése
print icon

Termékek

 

Termékek hozzáadása és szerkesztése történhet meg ebben a menüpontban. A Norma baloldali főmenüjében a "Termékek" menüpontra kattintva a termékek lista nézetére jutunk. Ebben a listában találhatók meg a feltöltött termékek. Minden sor egy-egy terméket tartalmaz. A listában látható a termékek neve, a hatályos műveleti lista szerint számított előállítási idő és bérköltség, illetve az elszámolási egység, ha az adott terméket besoroltuk ilyenbe. Amennyiben egy termék még nem rendelkezik műveleti listával, a táblázatban nem szerepelnek az előállítási időre és költségre vonatkozó adatok.

 

 

 

Termékadatok feltöltése

Új termék(ek) feltöltésére kétféle módon van lehetőség a Normában: manuálisan egyesével vagy importálással egyszerre akár több terméket is.

Mindkét opció a Termékek menüpontból érhető el.

Fontos: Termékeket csak a megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználók hozhatnak létre. Ezek a következők: "Termeléstechnológia", "Gyártáselőkészítés".

 

Új termék feltöltése manuálisan

Új terméket az oldal jobb felső sarkában található zöld "+ Új termék" gomb segítségével hozhatunk létre.

 

Új termék feltöltésekor kötelező megadni a nevét és egy termékvariánst. A termékvariáns az adott termék különböző változatait jelenti. Az adott vállalat bármilyen szempontok szerint elkülönítheti ezeket. Pl. színek, méretek stb. Akár a termékekhez kapcsolódó rendelések, szortimentek is adhatják ennek az alapját.

Egy termékvariáns megadása kötelező! Amennyiben nem tudunk ilyet meghatározni, használható az alapértelmezetten feltüntetett „általános variáns”. Ez a megnevezés módosítható. A tévesen megadott variánsok törölhetők. Ehhez a törlés oszlopban lévő szemetes ikont jelöljük be. Mentéskor törlődni fog az adott variáns.

Fontos: Törlés csak addig lehetséges, amíg a termékhez, illetve az adott variánshoz nem kapcsolódik teljesítés.

 

Új termék esetén még nem tudunk kiválasztani műveleti listát sem a variánsokhoz (preferált műveleti lista – ami lehet eltérő, mint a termék általános műveleti listája), sem a termékhez. Így az új termék feltöltésére szolgáló űrlapon nem jelennek meg a kapcsolódó mezők, míg egy meglévő szerkesztésénél már igen. Amennyiben szeretnénk valamilyen csoportba sorolni, - pl. iparághoz rendelni, vagy egyéb kategóriába sorolni - választhatunk az előre feltöltött Elszámolási egységek közül.

Variánsból több is hozzárendelhető egy termékhez, ezeket a Termékvariánsok részben az "+ Új hozzáadása" gomb segítségével tehetjük meg. A variánsokhoz külön cikkszám adható meg és akár mindegyikhez eltérő műveleti lista választható. Pl. dosszié gyártása esetén külön variáns a natúr és a színes, a natúr műveleti listája nem tartalmaz festési műveletet, a színes igen.

A termékadatok megadása után a Mentés gombbal menthetjük az adatlapot, ekkor a program a Műveletjegyzékek lapra navigál, ahol lehetőség van új műveletjegyzéket feltölteni. Továbbá a sikeres műveletet a jobb felső sarokban megjelenő felirat jelzi: "Elem sikeresen hozzáadva."

Ha a terméket mégsem szeretnénk elmenteni, akkor a Mégsem gombot válasszuk. Ekkor a program megerősítést kér, az "Elhagyja webhelyet?" kérdéssel, ha ezt jóváhagyjuk, akkor elveti a módosításokat és visszalép a listára.

 

Új termékek feltöltése importálással

A termékek importálás útján történő feltöltése a Normában a Termékek menüpont jobb felső részében található kék színű Importálás gomb alatt elérhető Termékek importálása gomb megnyomásával indítható el.

Fontos: a termékek importálása csak a szoftverből letöltött és helyesen kitöltött excel használatával lehetséges.

 

A Termékek importálása felületről a kék színű „Excel sablonfájl letöltése” megnevezésű gombbal tölthető le a megfelelő sablon a kitöltéshez.

A sablon segítségével egyszerre több termék, illetve egy terméknek 6 termékvariánsa tölthető fel cikkszámokkal együtt. A többi adat szükség esetén utólag, manuálisan, egyesével pótolható.

A fájl pontos kitöltését a táblázat második sorában található szöveges instrukciók segítik.

A megfelelő adatok megadását követően a fájl menthető és importálható.

A Termékek importálása oldalon a szürke színű „Fájl kiválasztása” gombra kattintva keressük meg az elmentett sablont.

A feltölteni kívánt fájl kiválasztása az excel nevére, majd a Megnyitás gombra kattintva történik meg.

Ezt követően a kiválasztott fájl neve megjelenik a Fájl kiválasztása gomb mellett, majd a felület bal alsó részében található zöld színű Importálás gomb segítségével lehet az importálás folyamatát elindítani.

Az importálás elindítása után a szoftver azonnal a Szinkronizációs utasítások felületre navigál, ahol nyomon követhető a Szinkronizációs utasítások feldolgozottsága.

Sikeres beolvasás esetén „Teljesítve” felirat jelenik meg, és egy zöld sávban számszerűen is látható a beolvasott tételek száma.

A feldolgozottságot mutató sáv alatti kék színű, „Szinkronizálandó tételek” elnevezésű gombot megnyomva a beolvasott adatok részletezését lehet megtekinteni.

Amennyiben az excel beolvasása közben a szoftver valamilyen hibát érzékel, akkor a szinkronizáció „Lezárva, de kivételekkel” feldogozottsági állapotot eredményez.

A „Szinkronizálandó tételek” listájában az „Állapot részletei” oszlopban az „i” jelzésre húzva az egeret kiderül a hibás beolvasás oka.

Fontos: amennyiben egy új termékhez olyan cikkszám kerül az excelbe, ami a Normában már szerepel, az mindig hibás eredményt fog hozni, mivel a beolvasás során az azonosítás a megadott termékvariánsok cikkszámai alapján történik. Cikkszám hiányában a termék neve a mérvadó importáláskor.

 

Fontos: importáláskor az excelbe csak eltérő elnevezésű termékek kerüljenek, és egy termékvariáns felvitele kötelező, különben a beolvasás eredménye hibás lesz.

 

 

 

Termékadatok szerkesztése

A Termékek menüben minden sor elején található egy további lehetőségeket tartalmazó gomb: "...". Erre kattintva jelenik meg a Szerkesztés és a Törlés lehetőség. A szerkesztéssel a termék adatlapjára jutunk, melynek felépítése azonos az új termék feltöltése oldallal. Törlés esetén a program megerősítést kér, illetve, ha kapcsolódnak hozzá adatok, akkor nem engedi törölni. Erről a jobb felső sarokban értesít: "Használatban lévő elemet nem lehet törölni."

 

 

Termékek keresése, szűrése

A termékek listában lehetőségünk van keresni, különböző szempontok alapján szűrni a listában:

  • Termék neve szerint a keresett szöveg vagy szövegrészlet beírásával
  • Elszámolási egység szerint - legördülő segítségével kiválasztva a megfelelőt
  • Cikkszám szerint a keresett azonosító vagy annak egy részének megadásával
  • Illetve listázhatjuk azokat a termékeket, amelyek rendelkeznek hatályos műveleti listával

 

 

Termékadatok exportálása

 

A termékek listanézetéből lehetőség van a termékekhez tartozó adatok exportálására variánsonként.

A felület jobb alsó sarkában a Letöltés gomb megnyomásával, majd az "xlsx" formátum kiválasztásával indítható el a lista letöltése. Az opció segítségével akár a teljes vagy egy szűrt adatállomány is kinyerhető excelben.

Amennyiben egy termékhez több variáns tartozik, azok külön sorokban jelennek meg a termékek űrlapjáról kinyerhető adatokkal.

 

A termékek műveleteihez tartozó adatok letöltése

A Termékek listanézetében rendelkezésre áll „Műveletek letöltése” elnevezéssel egy másik exportálási opció is.

Ennek használatával a Normába feltöltött termékekhez tartozó műveleti listákat, azok műveleteit, illetve a műveletek adatait lehet kinyerni termékvariánsonként.

Ez az export tehát kifejezetten a termékekhez rögzített műveletekről ad részletes információt a felhasználónak, hogy akár egyben áttekinthetők legyenek a műveleti listák, illetve a műveletekhez tartozó összes adat elérhető legyen.

A terméklista felületén található szűrő mezők természetesen ehhez a letöltés típushoz is használhatók, azonban a hatályos műveleti listára vonatkozó találatszűkítés csak a terméklista adatainak exportja esetén alkalmazható, ahogy erre az információs szöveg is felhívja a figyelmet az oldal jobb alsó részében: „A hatályos műveleti lista szűrés csak a termék export és lista esetén működik.”

Visszajelzés
1 közül 1 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra