You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 05. Dolgozók > 5.1.6 Juttatások - Prémiumkitűzés és Mozgóbér
5.1.6 Juttatások - Prémiumkitűzés és Mozgóbér
print icon

Juttatások

 

A juttatások beállítását dolgozónként, a főmenü "Dolgozók" menüpontjából kiindulva, a kiválasztott dolgozó nevére vagy a "Szerkesztés" ikonra kattintva kezdhetjük meg.

A dolgozói adatlap bal oldalán található menüpontok közül a „Juttatások”-at kiválasztva, a juttatások listanézetére jutunk, ahol a képernyő jobb felső részén található, zöld, „+ Új juttatás” gomb megnyomásával, legördülő listából választhatjuk ki, hogy milyen juttatást szeretnénk rögzíteni:

 

Prémiumkitűzés

A prémium az állandó béren kívüli juttatás kategóriájába esik, ami annyit jelent, hogy az erre vonatkozó megállapodásban rögzített feltételek mellett a prémium összege kötelezően kifizetendő. A Norma lehetőséget ad a prémium előre történő paraméterezésére, vagyis annak meghatározására, hogy mikor, milyen "mérföldkövenként", milyen feltételek mentén, mekkora összeg fizethető ki.

 

Prémium rögzítése

 

A rögzítés elindításához kattintsunk a Prémiumkitűzés szövegére lenyitva az Új Juttatás legördülőjét.

 

Ezt követően az alábbi felületre jutunk:

Az új prémiumkitűzés megadására szolgáló felületen a következőket kell rögzíteni:

  • a prémiummal jutalmazott projekt, feladat, vagy egyszerűen csak a megfigyelt időszak tartamát, mégpedig a hatályba lépés hónapjának, illetve az "Érvényesség vége" mezőben az időszak végének hónapját;
  • a kifizetés ütemezését, amelyet az időintervallum meghatározását követően és annak alapján láthatóvá váló "Kifizetés ütemezése" részben tehetünk meg (itt havi bontásban adható meg a prémium ütemezési terve);
  • az elbírálót, aki a feltételek teljesülését később a Normában rögzítheti, illetve megadhatja, hogy mekkora mértékű prémium illesse meg a dolgozót. A prémiumkitűzések elbírálását csak az erre jogosult felhasználók végezhetik el, mely jogosultságot a felhasználók menüben lehet beállítani;
  • a maximálisan elérhető bruttó keretösszeget, melyet a dolgozó a feltételek 100%-os teljesítése esetén kap.

 

Fontos: a kifizetések ütemezésének havi lebontásában a megadott százalékértékek összegének 100%-nak kell lennie. A program jelzi, ha a kifizetések ütemezésénél meghatározott százalékok meghaladják vagy nem érik el a 100 %-ot.

 

További, opcionális lehetőségeink:

  • szabadszavas mezőben rögzíthetjük a kifizetés feltételeit (például mutatószámokat vagy az elbírálás módszerét)
  • az "Indoklás" mezőbe a már kifizetésre került összegekkel kapcsolatos megjegyzést írhatunk - a lenti ábrán ez a "Jóváhagyva" szó;
  • a fenti ábrán látható "Megjegyzések" mezőben lehetőség van egyéb, tetszőleges információ rögzítésére.

Az űrlapot az oldal bal alsó részében található, zöld “Mentés” gomb segítségével lehet elmenteni. A mentést követően a rendszer visszanavigál a "Juttatások" menü listanézetére.

 

 

Prémiumok összesített megtekintése

A bal oldali főmenü "Dolgozók" menüpontját választva a dolgozók összesített nézetéhez jutunk - a korábbiaknak megfelelően. A felület felső részén található "Tárgyhavi juttatások" legördülő menüben az "Összes prémium megtekintése" lehetőséget választva juthatunk a prémiumok összesített nézetéhez:

 

Rákattintva a szövegre látszik az összes prémium.

Ahogyan látható, a lista tartalmazza azokat a dolgozókat, akikhez korábban prémium-kitűzést rendeltünk. Az oszlopok a prémiumok alapadatait foglalják össze. Látható, hogy az egyes dolgozókhoz rendelt prémiumok esetében mennyi a keretösszeg, mik az aktuális esedékességek, ki az elbíráló, illetve hogyan alakulnak a tárgyhavi tervek és a tárgyhavi megítélt összegek, illetve százalékok. A kifizetés oszlopban látható folyamatábra azt jelzi, hogy a teljes keretösszeg milyen arányban került eddig kifizetésre: a zöld szakasz a már kifizetett összegeket jelzi, a sárga az odaítélhető összegeket, a piros ellenben azokat, amelyek esedékessége lejárt, de még nem kerültek jóváhagyásra, illetve kifizetésre. 

A Norma részletes tájékoztatást is ad a különböző a kifizetések állapotáról. Amennyiben az egérrel a színes folyamatábra szalagjára visszük az kurzort, egy felugró ablakban olvashatjuk a részletes összefoglalást:

 

Összevetés céljából érdemes az A. Ádám Juttatásaihoz rögzített Prémiumkitűzést visszakeresni, a ceruza ikonra kattintva meg is nyílik a részletezés.

Hasznos lehet ugyanis összevetni, hogy miként is látjuk A. Ádám prémium-kifizetéseit a fenti ábrán és hogyan is festenek prémiumának részletei a tételes beállításokat tartalmazó oldalon:

 

Az összes prémium megtekintése felületen a folyamatábra piros színe jelzi a ki nem fizetett, nem megítélt juttatást, a zöld a megítélt részt, a sárga pegig ami még nem eldöntött, aminek az esedékessége nem járt még le.

Fontos: a prémiumok összesített nézetét csak az arra jogosult felhasználók láthatják.

 

 

Prémiumok elbírálása

Ahhoz, hogy a fentiek szerint rögzített prémium megjelenjen az adott dolgozó havi keresetének összegében, szükséges annak elbírálása. Amennyiben az adott felhasználónak van prémium-elbírálási feladata, a harangnál értesítés jelzi ezt (ld. részletesen: 4.1.3. cikk Értesítések című témakörét.

Az elbírálást az alábbi módon teheti meg az arra kijelölt elbíráló.

A dolgozói lista tetején található „Tárgyhavi juttatások” gombra kattintva, egy lenyíló menüben két opció jelenik meg:

  • Prémiumok elbírálása,
  • Összes prémium megtekintése.

A "Prémiumok elbírálása" opciót választva jutunk az elbíráláshoz szükséges felületre.

Az alábbi felületen a kötelezően kitöltendő oszlop, illetve adat a "Megítélt prémium". Itt választhatunk, hogy a tárgyhavi terv szerinti összeget, illetve százalékot szeretnénk jóváhagyni, vagy tetszőleges értéket adunk meg - eltérve a korábban rögzített ütemezéstől:

Fontos: amennyiben tetszőleges értéket adunk meg, az nem lehet nagyobb, mint az adott időszakra tervezett maximum.

 

Az "Indoklás" mezőben a döntés szabadszavas magyarázata rögzíthető - használata opcionális.

 

A képernyő jobb oldalán a kiválasztott dolgozóhoz rögzített prémiumkitűzés részletei láthatók.

A prémiumok elbírálását a képernyők alján található "Mentés" gomb megnyomásával lehet elmenteni.

 

 

Mozgóbér

 

A juttatások beállítását dolgozónként - a prémiumkitűzés esetéhez hasonlóan - a bal oldali menü "Dolgozók" menüpontjából kiindulva, a kiválasztott dolgozó nevére, vagy a szerkesztés ikonra kattintva kezdhetjük meg.

A dolgozói adatlap bal oldalán található menüpontok közül a „Juttatások”-at kiválasztva, a juttatások listanézetére jutunk, ahol a képernyő jobb sarkában található, zöld, „+ Új juttatás” gomb megnyomásával, legördülő listából választhatjuk ki, hogy milyen juttatást szeretnénk rögzíteni. Mozgóbér rögzítéséhez válasszuk a "Mozgóbér" opciót:

 

 

Új mozgóbér hozzáadása

Adott hónaphoz társítható juttatás, amely nem kerül átvitelre egy következő hónapra.

Új mozgóbér hozzáadásakor az "Új mozgóbér" felületen az alábbi adatokat kell megadnunk:

  • tárgyhó,
  • bruttó összeg.

A megjegyzés mező szabadon szerkeszthető, opcionálisan tölthető ki.

 

 

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra