You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 09. Munkalapok > 9.1.5 Tömeges munkaidő és tevékenység rögzítés
9.1.5 Tömeges munkaidő és tevékenység rögzítés
print icon

A tömeges munkaidő és tevékenység rögzítés funkciók használata

 

A tömeges munkaidő és tevékenységek rögzítésének használata a Normában opcionálisan alkalmazható.

A funkciók célja, hogy a napi adatrögzítés és egyéni munkalap kitöltés mellett szükség és igény szerint lehetőség legyen a Normában tömeges rögzítésre a munkalapok és a különféle tevékenységek vonatkozásában egyaránt.

Használatuk kérésre, külön bekapcsolást követően, céges szinten valósítható meg.


 

A funkció bekapcsolását követően a Norma Főoldalán és a Munkalapok menüpontból indítható munkalap feltöltés résznél is megjelenik egy választó mező a „Rögzítés módja” elnevezéssel:

 

 

 

Segítségével a felhasználó eldöntheti, hogyan szeretné a munkalap rögzítést végezni:

  • több embernek egy napot, vagy
  • egy embernek több napot

opció szerint kívánja-e a munkalapok létrehozását elindítani.

 

 

 

Több embernek egy napot opció működése

 

A „több embernek egy napot” verzió megegyezik a normál működéssel, mely minden felhasználó számára elérhető a funkció külön bekapcsolása nélkül. A bekapcsolás után - amennyiben nem választjuk ki a másik rögzítési módot -, alapértelmezetten ezen a módon lehet megkezdeni a munkalap rögzítéseket: beállítva a megfelelő földrajzi egységet és (vagy csak) a dátumot el is indítható és elvégezhető a munkalapok rögzítése a 9.1.1 Munkalapok (jelenléti ívek) feltöltése című cikkben leírtak szerint.

 

Egy embernek több napot opció működése

 

Amennyiben az „egy embernek több napot” verziót szeretnénk használni, a rögzítés módjánál először ki kell választani a legördülőben ezt az opciót (akár a Főoldalról, akár a Munkalapok menüpontból indítjuk a rögzítést):

 

 

A kiválasztást követően a dátumválasztó üressé válik, de mivel kötelező a mező kitöltése, a munkalapok rögzítésének elindításához szükséges egy időintervallum kijelölése, mely a naptárikon használatával tehető meg.

 

 

A naptárikont megnyitva beállítható az az időszak (…-tól - …-ig), amelynek napjaira egyszerre elkészülhetnek a munkalapok.

 

 

Amennyiben a „Földrajzi egység” mező aktív, annak kiválasztása is meg kell, hogy történjen.

 

 

Miután a szükséges adatok mindegyik mezőben megadásra kerültek, elindítható a zöld gombbal a „Munkalapok rögzítése”, ami után a Munkalapok feltöltése oldalra jutunk.

 

 

Ha földrajzi egység alapján történik a rögzítés, akkor felül annak megnevezése jelenik meg, alatta pedig egy három blokkra elkülönülő felület látható, a normál működéshez hasonló felosztásban.

A bal oldali blokkban a „Dolgozó” elnevezésű mezőben legördülő segítségével lehet kiválasztani, hogy mely dolgozó számára kívánjuk az előzetesen már kijelölt időintervallumra - ami a „Dátum” alatt meg is jelenik - a munkalapokat elkészíteni.

A lenyíló listában meg tudjuk keresni és kiválasztani a rögzíteni kívánt személyt.

 

 

A munkavállaló úgy is megkereshető, hogy elkezdjük beírni a dolgozó nevét, mely által már egy szűkített találati listából tudjuk elvégezni a választást.

 

 

A „Dátum” mezőbe kattintva megnyílik egy naptárfelület, ahol újabb napok jelölhetők ki munkalapok létrehozására.

 

 

A középső blokkban egyrészt a munkaidő típusa vagy munkalap státusza választható ki, vagyis itt adjuk meg, hogy az illető jelen volt-e vagy távol aznap és milyen jogcímen a jelenleg választható típusok használatával:

 

  • Jelen
  • Állásidő (egész napos) - csak speciális esetekre szolgál
  • Fizetett szabadság
  • Betegszabadság
  • Táppénz (60%)
  • Táppénz (100%)
  • Fizetés nélküli szabadság
  • (Fizetett) munkaszüneti nap
  • Igazolatlan távollét
  • Igazolt, fizetett távollét
  • Igazolt, nem fizetett távollét
  • Rendkívüli fizetett szabadság

Másrészt a kiegészítő mezők segítségével a „Jelen” típusú munkalapok esetében előzetesen egyszerre meg lehet adni a bal oldali sávban kiválasztott dolgozó számára - ha a kijelölt napokon azonos munkarendben dolgozott -, a munkaidő kezdési- és befejezési időpontjait, egyúttal a beosztás szerint ledolgozott időt is.

 

 

A Munkaidő kezdete, Munkaidő vége (szünettel együtt) mezők funkciójukat tekintve megegyeznek a munkalapokon található „Kezdési idő” és „Befejezési idő” elnevezésű mezőkkel, ahol a munkaidő kezdetének és végének időpontjait lehet rögzíteni, míg a Ledolgozott óra (szünet nélkül) mező a munkalapokon belül a „Beosztás szerinti órák száma” elnevezésű mezőnek felel meg, amennyiben a dolgozó adatlapján a munkaidő-beosztásnál a munkaidőkeret került rögzítésre.

 

 

A kék színű Áthelyez gombra kattintva a kiválasztott dolgozó átkerül a jobb oldali blokkba a kijelölt időszakkal és meghatározott munkalap státusszal.

 

 

A Munkalapok létrehozása gomb megnyomásával a kijelölt időszakra a megadott személy számára az összes munkalap egyszerre elkészül a megfelelő státusszal.

 

 

Az „egy embernek több napot opció” Munkalapok feltöltésének felülete alkalmas arra, hogy folytatható legyen a munkalapok létrehozásának folyamata pl. ugyanannak a munkavállalónak további munkalapok előkészítésére más időszakokra akár azonos státusszal, jelen esetében azonos adatokkal a kiegészítő mezőkben, illetve szintén jelen esetében lehet más adatokkal a kiegészítő mezőkben, akár más státusszal.

 

 

Valamint további munkavállalók választhatók ki és elvégezve számukra is szükség szerint a kívánt időszak és státuszbeállításokat egyszerre indíthatók el a kijelölt munkalapok létrehozása.

 

 

Ameddig van olyan munkavállaló, időszak, más jelenlét/távollét forma, amikre rögzíteni szeretnénk, akkor akkor azokra is be lehet állítani a kívánt adatokat, majd őket is áthelyezni.

 

 

Fontos: addig ne indítsuk el a munkalapok létrehozását, amíg mindegyik munkavállaló/időszak áthelyezésre nem került a jobb oldalra a megfelelő munkalap státusszal, illetve jelen esetében a megfelelő kiegészítő adatokkal!

 

Ha több munkavállalót többféle időszakra és munkalap státuszokkal szeretnénk rögzíteni, akkor mindig be kell tartani az alábbi sorrendet:

  • először a bal oldali blokkban: név kiválasztása és időszak kijelölése
  • aztán a középső részben: státusz meghatározása - ettől függően kiegészítő mezők kitöltése - áthelyezés
  • amint a jobb oldali sávba átkerül az első adatcsoport, ezt követően kezdhető újra a folyamat a felületen szükség szerint

Ha minden dolgozó/időszak páros, amikre munkaidő adatot készülünk rögzíteni (munkalapot létrehozni), akkor nyomjunk a Munkalapok létrehozása gombra. Így mentjük a kiválasztott adatokat, egyúttal létrejönnek a jelenléti ívek.

Csoportos munkalap generálás után a listában szereplő első jelen státuszú munkavállaló egyéni munkalapjára jutunk, ahol megadható az adott nap részletezése műveletekkel, valamint egyéb, idő alapú tevékenységekkel felosztható a napi munkaidő.

 

Fontos: A kiegészítő mezők kitöltésével a beírt adatok az összes kiválasztott munkavállaló/időszak munkalapján megjelennek a létrehozás pillanatában, így már csak az esetleges eltérő teljesítések és tevékenységek felvitelét kell egyénileg elvégezni, így ezzel is csökkenthető a munkalapok adminisztrálására fordított idő.

 

Fontos: a kiegészítő mezők csak „Jelen” esetén használhatók, távollét típusú státuszra kattintva (pl. Fizetett szabadság stb.) inaktívakká válnak, nem lehet egyikbe sem írni.

 

 

Jövőbeli időszak kijelölése esetén a Munkalapok feltöltése oldalon a „Jelen” opció elszürkül, nem kiválasztható, mivel „Jelen” típusú munkalapot csak aznapra és visszamenőlegesen lehet egyszerre több napra elkészíteni.

 

 

Ha az előzetesen kijelölt időszak tartalmaz olyan napot, amelyre a kiválasztani kívánt dolgozónak már készült korábban munkalap, akkor a munkavállaló neve nem jelenik meg a legördülő listában kiválasztásra. Illetve, ha előbb egy dolgozónak olyan időszakot jelölünk ki és állítjuk be az előzetes adatokat, amelyen belül még egyik napra sem létezett számára munkalap, majd áthelyezzük a jobb oldalra, és ezt követően kerül beállításra olyan időintervallum a részére, amely tartalmaz olyan napot, amire már készült korábban munkalap, akkor a hiányzó napokra készülnek csak el a munkalapok.

Amennyiben olyan időszak kerül kijelölésre, amelyen belül hétvégi napok is vannak, akkor azokra is létrejönnek a munkalapok a meghatározott státusszal, pl. 2023. augusztus 14-2023. augusztus 25. megadásánál a 08.19-20-i hétvégi napokra is elkészülnek a munkalapok jelen státusszal az aktuális példánál.

 

 

Ha nincs rájuk szükség, akkor törölni kell őket. Ez megtehető pl. a munkalapon belül elérhető „Törlés” gombbal:

 

 

Továbbá a munkalapok listanézetében a megfelelő sor második (…) ikonjára kattintva a „Törlés” lehetőséget választva is elvégezhető a munkalap törlése:

 

 

 

Munkalapok másolása

 

A tömeges rögzítés választó beállításával együtt válik elérhetővé a munkalap másolás funkció, melynek eredményeképp a következő felületeken megjelenik egy kék színű „Másolás” elnevezésű gomb:

  • egyrészt a munkalapon belül, már új munkalapnál is

​​​​​​​

 

  • továbbá a másolás lehetősége a munkalap listán is elérhető a „…” (további lehetőségek) ikon lenyitásával

​​​​​​​

 

Fontos: a másolás egy adott dolgozó munkalapjaira vonatkozóan tud megtörténni, másik munkavállaló munkalapjaira nem alkalmazható!

 

A folyamat során a kiválasztott munkalap a dátumot leszámítva teljes adattartalommal kerül másolásra, tehát amennyiben a munkalap tartalmaz teljesítéseket, tevékenységeket stb., azok is rákerülnek a kijelölt munkalapokra.

 

Fontos: ahhoz, hogy a teljesítések, tevékenységek stb. másolhatók legyenek, az ezeket tartalmazó munkalapoknak előzetesen mentésre kell kerülniük velük együtt!

 

 

Egy újonnan létrehozott, jelen státuszú munkalap, ami a munkalapok feltöltése felületen a kiegészítő mezők használatának köszönhetően a létrehozás pillanatában tartalmazza és menti a munkaidő kezdete és vége időpontokat, valamint a ledolgozott órát, szerkesztés közben ezekkel az adatokkal már másolhatóvá válik. A rögzített teljesítések, tevékenységek stb. pedig csak akkor, ha előbb mentjük a munkalapot. Ezután vagy visszanyitjuk a másolni kívánt munkalapot szerkesztésre, vagy a munkalapok listasorából indítjuk a másolást a korábban említett módon.

Bármelyik másolási opciót is választjuk, a Másolás gombot megnyomva megnyílik a „Munkalap másolása” felület, ahol egy „Dátumok” elnevezésű mező segítségével ki lehet jelölni, mely napokra történjen meg az adott munkalap tartalmának másolása.

 

​​​​​​​

 

Miután a megfelelő napokat kijelöltük, majd az „Alkalmazás” használatával a „Dátumok” mező kitöltésre került, a zöld színű „Mentés” gombra kattintva elkészülnek az adott munkalap másolatai a megjelölt napokra.

 

 

A sikeres másolásról a Munkalapok felületén szöveges visszajelzést kapunk, dátum szerint feltüntetve azokat napokat, amelyekre a másolás megtörtént: „Sikeres munkalap másolás a következő nap(ok)ra:

 

 

Amennyiben valamely nap(ok)ra nem lehetséges a másolás elvégzése a szoftverben, arról is érkezik szöveges visszajelzés a konkrét napok megjelölésével: „Sikertelen munkalap másolás a következő nap(ok)ra:

 

 

A sikertelen másolás oka lehet például, ha a kijelölt napokra korábban már készültek munkalapok.

A munkalap másolásánál aznapnál előrébb nincs lehetőség a másolásra sem jelen (jelen esetében előre soha nincs lehetőség a Normában munkalap létrehozásra), sem távollét típusú munkalapoknál (mivel azok tömegesen létrehozhatók a választó használatával), csak aznapra és/vagy elmúlt időszakra lehet megtenni, ezt jelzik a megnyitott naptár ablakban jelen típusú munkalap másolásánál az áthúzott napok:

 

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra