You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 03. Felhasználók > 3.1.3 Szerepkörökhöz kapcsolódó menüpontok és funkciók a Normában
3.1.3 Szerepkörökhöz kapcsolódó menüpontok és funkciók a Normában
print icon

Szerepkörökhöz kapcsolódó menüpontok és funkciók a Normában

 

 

Munkaügyi adatok megtekintése

 

Segítségével a felhasználó megtekintheti a Dolgozók menüpontból a számára elérhető munkavállalók törzsadatait (ebbe a személyes és béradatok is beletartoznak) a Megjelenítés gomb használatával.

 

 

 

Az adatok módosítására azonban nem ad lehetőséget a Norma (minden mező szürke, a mezőbe állva az egérrel egy áthúzott kör jelenik meg és nem lehet belekattintani).

 

 

 

Munkaügyi adatok szerkesztése

 

A jogosultság révén a felhasználó nem csak megtekintheti a Dolgozók menüpontból számára elérhető munkavállalók törzsadatait (ebbe a személyes és béradatok is beletartoznak), hanem módosíthatja is őket. Mivel a szerkesztés egyúttal a megtekintés jogát is magában foglalja, így a kijelölésével a Munkaügyi adatok megtekintése szerepkör előtti jelölőnégyzetbe is automatikusan bekerül a pipa:

 

 

A Dolgozók menüpontban megjelenő listaadatoknál a név előtt a Szerkesztés ikonnal lehet a munkavállalói adatok szerkeszthető felületére jutni.

 

 

A szerepkör segítségével újabb munkavállalók és adataik feltöltését is megteheti a felhasználó, valamint a letölthetők általa excel formátumban a dolgozókhoz rögzített adatok.

 

 

 

Munkalapok

 

A hozzáférés arra ad lehetőséget a Normában, hogy a felhasználó munkalapokat hozhasson létre azoknak a munkavállalóknak, akikhez szervezeti és földrajzi egység, valamint adatkör szerint jogosultsága van.

 

 

A hozzáférés szerinti munkalapokat visszakeresni, módosítani és törölni is lehet, amennyiben szükséges.

Az érintett dolgozók áttekintő nézetéhez is jogosultságot ad ez a szerepkör, de csak a listázott adataik láthatók, sem megtekinteni, sem szerkeszteni nem lehet a munkavállalók törzsadatait ilyenkor. A sorok található "Munkalapok" ikonra kattintva viszont rögtön az adott dolgozó munkalapjaihoz lehet jutni a felületről.

 

 

A munkalapokon létrehozott teljesítés és tevékenység sorok külön menüpontjai is elérhetők ezáltal a felhasználóknak.

 

 

 

 

Szervezeti konfiguráció

 

Ezzel a beállítással válik elérhetővé a menüpontok között a „Konfiguráció”, ahol szervezetünk felépítését lehet megadni a hozzá tartozó különféle almenük használatával. A hozzáférés a már felvitt adatok megtekintését és további szerkesztését, valamint újabb adatok hozzáadását is lehetővé teszi.

 

 

A „Géptípus” és „Kiegészítő eszköz” almenük a hozzájuk kapcsolódó adattartalmakkal csak a Plus csomagban és a Termeléstechnológia szerepkör beállításával válnak elérhetővé.

 

 

Munkaügyi jelentések

 

Ez a szerepkör teszi lehetővé, hogy a Norma Főoldalának Lekérdezések részében megjelenjenek és használhatók legyenek a következő riportok:

 

  • Munkaidő nyilvántartás

 

 

  • Munkaidő összesítés

 

 

  • Kimutatások exceles változata, de a Vezetői jelentések szerepkör nélkül csak azok a mutatók kérdezhetők le, amelyek nem tartalmaznak bérköltséghez kapcsolódó adatokat.

 

 

A grafikus kimutatások szintén elérhetők a Munkaügyi jelentések segítségével, a bérköltséghez kapcsolódó mutató viszont ebben az esetben is csak a Vezetői jelentések hozzáféréssel együtt jelennek meg.

 

 

Továbbá, mindegyik lekérdezés- és kimutatás típusnál igaz, hogy azoknak a munkavállalóknak az adatai kérhetők le, akikhez a felhasználónak szervezeti és földrajzi egység, valamint adatkör szerint hozzáférése van.

 

 

Vezetői jelentések

 

Ezzel a jogosultsággal a szoftver Főoldalának Lekérdezések részében az alábbi riportok kérhetők le:

 

  • Dolgozói bérek

​​​​​​​

 

  • Dolgozói bérek (Kulcs-Soft): kizárólag a Kulcs-Soft bérszámfejtő szoftvert alkalmazóknál releváns

​​​​​​​

 

Valamint az exceles és a grafikus kimutatások esetében is megjelennek és ezáltal használhatók a Bérköltséghez kapcsolódó mutatók.

 

 

Továbbá a Vezetői jelentések szerepkör szükséges ahhoz, hogy a menüpontok között az Eseménynaplók elérhető legyen a felhasználó számára.

 

 

 

Új feljegyzés létrehozása

 

Ezzel a jogosultsággal a „Támogatás” felületén található „Feljegyzések” almenüben a felhasználó képes „Új feljegyzés” létrehozására, valamint a már meglévő feljegyzések további szerkesztésére, vagy a szemetes ikon használatával a törlésükre.

 

 

A „Támogatás” és a hozzá tartozó almenük minden felhasználó számára elérhetők mindig a Normában külön szerepkör beállítása nélkül, viszont a létrehozott feljegyzések csak olvashatók számukra, amit a „Megjelenítés” ikon jelez.

 

 

 

Számlázás

 

A jogosultság a „Díjbekérők” menüponthoz ad hozzáférést, ahol a kiküldött díjbekérők összesített nézete, teljesítésük követése tekinthető meg.

 

 

 

Gyártási megrendelések nyomtatása

 

A szerepkör által megjelenik a Norma szoftver a „Gyártási megrendelések” menüpont és annak listanézete.

 

 

Minden felhasználó csak azokat a gyártási megrendeléseket látja a listában, amelyek olyan földrajzi egységekre kerültek kiosztásra, amelyekhez az illetőnek jogosultsága van.

A funkció arra ad jogosultságot, hogy a listanézet találatait láthassák, a megrendelésekhez tartozó egyéb adatok megtekintése nem lehetséges.

A listázott sorok elején két ikon jelenik meg: az első a „Nyomtatás”, a másik pedig az „Exportálás” lehetőségét jelzi.

A „Nyomtatás” használatával az adott gyártási megrendeléshez tartozó műveleti listákat pdf formátumban van lehetőség megtekinteni és kinyomtatni.

 

 

Az exportálást választva az adatok táblázatos formában tölthetők le.

 

 

 

Gyártási megrendelés lezárása

 

A jogosultság beállításával a felhasználó számára elérhető a „Gyártási megrendelések” menüpont azoknak a gyártási megrendeléseknek a listanézetével, amelyek olyan földrajzi egységekre kerültek kiosztásra, amelyekhez az illetőnek jogosultsága van.

 

 

 

A sorok elején megjelenő „Szerkesztés” gomb segítségével be lehet lépni az adott gyártási megrendelés adatlapjára, ahol a felhasználónak semmi másra nincs lehetősége, mint hogy lezárja a diszpót, vagyis kitöltse a Teljesítés dátuma mezőt a megfelelő dátum kiválasztásával. A többi adat csak olvasható.

 

 

 

Dolgozó törlése

 

A funkció lehetőséget biztosít arra, hogy a Dolgozók között rögzített munkavállalók törlésre kerüljenek, de csak azok, akik számára még nem készültek munkalapok.

A törlés elvégezhető a dolgozói törzsadatokba való belépés nélkül, az áttekintő nézetben a munkavállaló neve előtt a … (ún. további lehetőségek ikon) ikonra kattintva előjön a Törlés opció.

 

 

Amennyiben valaki rendelkezik a „Munkaügyi adatok megtekintése vagy a „Munkaügyi adatok szerkesztése valamelyikével, akkor a munkavállaló adataihoz belépve is megjelenik a Törlés gomb rögtön az Alapadatoknál, így ott is el lehet végezni a törlést.

 

 

A Törlésre kattintva itt is még egy megerősítő kérdést feltesz a Norma, majd ismét a Törlést választva a szoftver a kérést elvégzi.

 

 

 

Gyártáselőkészítés

 

Ez a szerepkör teszi lehetővé a Termékek menücsoport használatát, amely a Termékek, Vevői megrendelések és Gyártási megrendelések menüpontokat tartalmazza.

A „Termékek” menüpontban a vállalkozás termékeinek hozzáadására van lehetőség, illetve a már feltöltött termékek listanézete is elérhető.

 

 

Itt lehet létrehozni a termékekhez tartozó műveletjegyzéket, azon belül a műveleteket, majd azok felhasználásával készíthetők el a szükséges műveleti listák.

 

 

A „további lehetőségek” (…) ikon segítségével a termékek tovább szerkeszthetők (módosíthatók), vagy törölhetők.

 

 

A „Vevői megrendelések” menüpontban a már rögzített megrendelések találhatók, valamint itt adhatók hozzájuk az újabb rendelések.

 

 

A „Szerkesztés” gombbal a megrendelések adatai módosíthatók.

 

 

A „további lehetőségek” lenyitása által akár rögtön elindítható az adott rendeléshez tartozó „Gyártási megrendelés létrehozása”, de a Törlés opció is rendelkezésre áll.

 

 

A „Gyártási megrendelések” menü tartalmazza a már felvitt diszpókat és a továbbiak rögzítése is ezen a felületen lehetséges.

 

 

Ha szükséges, a „Szerkesztés” segítségével a már rögzített adatok megváltoztathatók.

 

 

A „további lehetőségek” lenyitásával a következő opciók jelennek meg: Törlés, Nyomtatás, Exportálás.

 

 

A „Nyomtatás” használatával pdf formátumban, az exportálást választva pedig táblázatos formában tölthetők le az adott gyártási megrendeléshez tartozó műveleti listák.

A „Gyártáselőkészítés” szerepkör mindegyik hozzá tartozó felület adatainál megtekintési és szerkesztési jogosultságot is biztosít a felhasználó számára.

A termékek műveletjegyzékén belül a műveleteknél azonban csak akkor használható a „Visszamérések”, ha a hozzáférés a „Mérések” szerepkörrel is kiegészítésre kerül (ld. Mérések szerepkör).

 

 

Termeléstechnológia

 

A hozzáférés segítségével a Plus csomagban érhetők el a Normakatalógus modulon belül a Műveletsablonok, mérések, valamint az Osztályozások, percdíjak elnevezésű menüpontok.

A Műveletsablonok, mérések felületén lehetőséget ad új sablonok létrehozására, de a sorok elején található ún. „további lehetőségek” ikont lenyitva a már meglévők szerkesztésére, archiválására és törlésére is.

 

 

A „Mérések” funkció azonban csak akkor használható a felhasználó számára, ha a hasonló elnevezésű szerepkörrel is rendelkezik (ld. Mérések szerepkör).

 

 

Az „Osztályozások, percdíjak” menüpontban felvihetők az új osztályozások, a korábbiak pedig módosíthatók, vagy igény szerint törölhetők.

 

 

A „Termeléstechnológia” jogkör a „Termékek” és a kapcsolódó felületek alkalmazását is biztosítja, vagyis a termékek adatain túl a műveletjegyzékek, a műveletek és a felhasználásukkal előállítható műveletlisták kezelése is lehetővé válik.

 

 

A műveleteknél a „Visszamérések” megtekintéséhez és rögzítéséhez viszont szükséges a „Mérések” jogosultság is (ld. Mérések szerepkör).

 

A Konfiguráció beállításaihoz tartozó „Géptípus” és „Kiegészítő eszköz” elnevezésű almenük a hozzájuk kapcsolódó adattartalmakkal a Plus csomagban szintén a Termeléstechnológia szerepkör által válnak elérhetővé.

 

 

Mérések

Csak akkor tudja valaki a Műveletsablonok, mérések menüpontban rögzített műveletsablonokhoz tartozó méréseket megtekinteni és akkor képes új méréseket megadni, ha rendelkezik ezzel a jogosultsággal.

 

 

Valamint egy termék műveletjegyzékének műveleteinél szintén csak ezzel a szerepkörrel lehet a visszaméréseket megtekinteni és újakat hozzáadni.

 

 

Hiányában az alábbi üzenetet kapja a felhasználó:

 

 

 

Felhasználók szerkesztése

Ez a szerepkör ad hozzáférést a „Felhasználók” menüponthoz, amelynek felületén történik a szoftver felhasználóinak hozzáadása, törlése, illetve jogosultságaik kezelése a szervezeti beállításokkal összhangban.

 

 

A „Felhasználók szerkesztése” jogosultság beállításával automatikusan együtt jár a „Teljes szervezethez való hozzáférés”, ami a Konfigurációban előzetesen létrehozott összes szervezeti és földrajzi egységhez, valamint adatkörhöz is hozzáférést ad, ugyanis a többi felhasználó számára így tudja a használója megtenni azt a beállítást, amire épp szükség van. Erre utal a „Hozzáférési jogkör a szervezetben” résznél az „Ez a jogosultsági szint a teljes szervezethez hozzáférést biztosít.” szöveg.

 

 

 

Teljes szervezethez való hozzáférés

Amennyiben ez a szerepkör beállításra kerül, akkor a Konfigurációban előzetesen létrehozott összes szervezeti és földrajzi egységhez, valamint adatkörhöz is hozzáférést kap a felhasználó. Erre utal a „Hozzáférési jogkör a szervezetben” résznél az „Ez a jogosultsági szint a teljes szervezethez hozzáférést biztosít.” szöveg.

 

 

A „Teljes szervezethez való hozzáférés” a „Felhasználók szerkesztése” szerepkör beállításával automatikusan együtt jár, azonban attól függetlenül is használható ez a jogosultság, ezért szerepel külön beállítható jogosultságként is. Ha pl. valakinek nem a felhasználók kezelése miatt szükséges a teljes szervezeti hozzáférés, hanem mondjuk a termékek, műveleti listák vagy gyártási megrendelések használata miatt, akkor a felhasználói jogkör hozzáadása nélkül is megadható ez a lehetőség.

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra