You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 09. Munkalapok > 9.1.4 Egyéni rögzítés funkció
9.1.4 Egyéni rögzítés funkció
print icon

Egyéni rögzítés funkció

A funkció célja, hogy egy szervezeten belül a dolgozóknak lehetőségük legyen csak a saját időadataik rögzítésére anélkül, hogy a Normában ehhez plusz szervezeti és földrajzi egységeket, vagy adatköröket kelljen létrehozni (ezek határozzák meg ugyanis egy felhasználónál, hogy mely munkavállalók rögzítéséhez van jogosultsága a szoftverben), illetve, hogy más munkavállalók adatai is láthatók lennének számukra.

Fontos: amennyiben egy felhasználó esetleg több céghez is rögzítve van, akkor az Egyéni rögzítés lehetősége nem használható, az ennek beállítására való szekció nem jelenik meg.

 

A rögzítés során a felhasználó csak saját magát látja és tudja adminisztrálni, más munkavállalók nem jelennek meg a listában. Ugyanez igaz minden kapcsolódó felületre: munkalapoknál és lekérdezésekben is csak a saját magára vonatkozó adatok jelennek meg ez esetben a felhasználó számára.

 

A funkció nem csak önmaga rögzítését teszi lehetővé a felhasználó számára, hanem adott cégen belül bármely dolgozó hozzárendelhető a megfelelő panelen. Azonban akkor is csak az az egy munkavállaló választható ki, és csak annak az egy dolgozónak az adminisztrálását végezheti, az ő adataihoz férhet csak hozzá.

 

 

Egyéni rögzítés beállítása

 

Az egyéni rögzítés funkció beállítása a Felhasználók menüpontban, az adott felhasználóhoz tartozó adatlapon tehető meg az erre szolgáló „Dolgozó egyéni időadat rögzítéshez” elnevezésű panel segítségével.

 

 

Fontos: a felhasználónak a Normában a beállítás előtt már léteznie kell, tehát csak meglévő, előzetesen felhasználói fiókkal rendelkező személy számára van lehetőség az egyéni rögzítés beállítására, új felhasználó esetében nem jelenik meg a dolgozó hozzáadására alkalmas mező. (Új felhasználói fiók létrehozásának menetét ld. a 3.1.1 A Felhasználók menü - Új felhasználó létrehozása című cikkben.)

 

A „Dolgozó” megnevezésű mezőre kattintva egy lenyíló listából választható ki a kívánt munkavállaló.

 

 

 

 

Az Egyéni rögzítés funkció működésének velejárója, hogy a felhasználó csak azokat a hozzáféréseket kapja meg, amelyek szükségesek a kiválasztott dolgozó rögzítéséhez. A beállítás azt eredményezi, hogy a felhasználó adatlapján nem lesznek választhatók sem a „Szerepkör”-höz, sem a „Hozzáférési jogkör a szervezetben” panelhez tartozó opciók. A Szerepkör jogkörei előtt látható jelölőnégyzetek inaktívvá válnak, mivel a felhasználó közülük a beállítással automatikusan a következő hozzáférésekkel fog rendelkezni: Munkaügyi adatok megtekintése, Munkalapok és Munkaügyi jelentések.

 

Éppen emiatt, célszerű a csak egyéni rögzítési jogosultsággal rendelkező felhasználóknál kivenni a pipát a 

 Munkalapok rögzítése földrajzi egységek szerint lehetőségnél. 

 

 

 

A Szervezeti egységek, Földrajzi egységek és Adatkörök egységválasztói helyett pedig „Az egyéni időadat rögzítés beállítása a szükséges egységekhez biztosít hozzáférést.” felirat jelenik meg.

 

 

A beállítás a zöld színű Mentés gombra kattintással nyer megerősítést.

 

 

Munkalapok rögzítése, visszakeresése

 

A Norma Főoldalának „Munkalapok rögzítése” elnevezésű panelen attól függően, hogy mely napra szeretnénk a munkalapot létrehozni, két módon van lehetőség az egyéni rögzítés elvégzésére.

 

Munkalap létrehozása az aktuális napra

Amennyiben az aktuális napra kívánjuk megtenni a létrehozást, akkor az egy gombnyomással, a zöld színű „XY egyéni rögzítése … napra” elnevezésű gombra kattintással elvégezhető. A gombon lévő felirat a munkavállaló nevét, valamint az aktuális nap szerinti dátumot tartalmazza.

 

A kattintást követően a szoftver azonnal a létrehozott munkalap szerkeszthető felületére navigál, ahol a még rögzíteni kívánt adatok a megfelelő részeknél felvihetők (Teljesítések, Egyéb, idő alapú tevékenységek stb.).

 

 

Fontos: a Teljesítések panelen csak azok a Gyártási megrendelések/Műveletek érhetők el, amelyek arra a földrajzi egységre kerültek kiosztásra, ahová az adott munkavállaló is tartozik.

 

 

A beírt adatokat a zöld színű Mentés gombbal kell véglegesíteni.

 

 

Munkalap létrehozása bármely napra

Amennyiben a munkalapot az aktuális naphoz képest egy korábbira, vagy távollét esetén későbbi napra szeretnénk rögzíteni, akkor azt a dátumválasztó használatával lehet megtenni.

 

 

A Munkalapok feltöltése felületen csak az a dolgozó jelenik meg kiválasztásra a listában, aki a felhasználóhoz hozzá lett rendelve adminisztrálásra. A munkalap státusza és létrehozása ugyanúgy működik, mint több munkavállaló rögzítésekor, tehát a bal oldalon a név előtti jelölőnégyzet segítségével, majd a megfelelő jelenlét típus beállításával az Áthelyez gombot megnyomva indítható el a munkalap létrehozása, majd szükség szerint tölthető a munkalap tartalma.

 

 

Fontos: az aktuális naphoz képest későbbre csak távollét státusszal hozható létre munkalap, a „Jelen” kiválasztására a szoftver nem ad lehetőséget, felirata is emiatt halványabb szürke színnel látható.

 

 

 

Munkalap visszakeresése

 

A munkalapok visszakeresése kétféle módon történhet a Normában. Az egyik lehetőség a Dolgozók menüpontból kiindulva adódik, amikor a munkavállaló neve előtti ikon segítségével lehet az adott dolgozóhoz tartozó munkalapokhoz jutni.

 

 

A másik opció, ha magát a Munkalapok menüpontot nyitjuk meg. Mind a Dolgozók, mind a Munkalapok felületén csak annak az egy munkavállalónak az adatai és munkalapjai láthatók, aki a felhasználóhoz lett rendelve az egyéni rögzítés miatt.

 

 

A szűrő feltételek beállításánál is érvényesül az egyéni rögzítéssel járó korlátozott hozzáférés, így a Dolgozók kiválasztása munkalapok szűréséhez felületen is csak az adott munkavállaló jelenik meg kiválaszthatóként (ennek a szűrésnek természetesen nincs relevanciája, a korlátozott hozzáférés azonban jól szemléltethető).

 

 

 

 

Lekérdezések egyéni rögzítés esetén

 

A Főoldal/Lekérdezések panelen egyéni rögzítés esetén csak a Munkaidő nyilvántartás, a Munkaidő összesítés, a Kimutatások és a Nyomtatható jelenléti ívek érhetők el a jogosultságnak megfelelően. (ha az egyéni rögzítés beállítása előtt nem volt joga a felhasználónak lekérdezésekhez, akkor utána sem lesz. Ez módosítható, ha töröljük az egyéni rögzítést, beállítjuk a lekérdezési szerepköröket, majd újra beállítjuk az egyéni rögzítést)

 

 

A Munkaidő nyilvántartás és összesítés, illetve a nyomtatható jelenléti ívek esetében lekérdezéskor egyedül az Időszak megfelelő beállítására kell figyelni, mivel a többi feltételt alapértelmezetten a korlátozott hozzáférés szerint veszi a Norma, tehát aszerint a földrajzi- és szervezeti egység, esetleg adatkör szerint történik a lekérdezés, amelyekhez a rögzített dolgozó tartozik.

 

 

A kívánt időszak beállítása, valamint a lekérdezés elkészülését követően megnyitva akár a Munkaidő nyilvántartásra, akár a Munkaidő összesítésre vonatkozó excelt, csak a rögzítésre beállított munkavállaló adatait tartalmazza.

 

 

 

Kimutatások lekérésénél is igaz, hogy bármilyen mutató, csoportosítás vagy egyéb feltételek beállítását is tesszük meg, a kapott adathalmaz csak és kizárólag az egyéni rögzítésre beállított munkavállalóhoz kapcsolódóan jelenik meg a táblázatban.

 

 

 

Teljesítések és Tevékenységek menüpont

 

A Teljesítések és Tevékenységek menüpontok listanézetében szintén az egyéni rögzítéshez tartozó munkavállalóhoz tartozó korlátozott hozzáférések érvényesülnek, tehát csak az adott dolgozó munkalapjára felvitt teljesítések és tevékenységek sorai láthatók.

 

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra