You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 03. Felhasználók > 3.1.1 A Felhasználók menü - Új felhasználó létrehozása
3.1.1 A Felhasználók menü - Új felhasználó létrehozása
print icon

A Felhasználók menü

 

A "Felhasználók" menüpontot megnyitva azoknak a személyeknek a listáját láthatjuk, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal (természetesen a saját szervezet/cég vonatkozásában) a Norma szoftverhez.

 

Ugyanezen a felületen van lehetőség arra, hogy új felhasználókat hozzunk létre, akik pl. tudják végezni a megfelelő jogosultságokkal ellátva a szükséges napi adminisztrációt.

 

 

Új felhasználó létrehozása

 

Amennyiben új felhasználót szeretnénk létrehozni a Normában, ehhez kattintsunk a felület jobb felső részében látható zöld színű Új felhasználó feliratú gombra.

 


A "Felhasználó hozzáadása" elnevezésű ablak nyílik meg, ahol meg tudjuk adni a szükséges paramétereket.

 

 

Alapvetően három nagyobb blokkra osztható a felület, ezeknek a részeiben állítható be jelölőnégyzetek segítségével az adott felhasználó számára, hogy a szoftver mely menüpontjaihoz, funkcióihoz, illetve a szervezeti felépítésen belül mely munkavállalókhoz és hozzájuk tartozó felületek, lekérdezések eléréséhez legyen hozzáférése.

 

Alapadatok

Az első blokkban szükséges megadni az ún. Alapadatokat. Ezek konkrétan a felhasználó nevének, valamint a hozzá kapcsolódó e-mail címnek a megadását jelentik. Az itt megadott e-mail cím, valamint egy jelszó segítségével tud a későbbiekben az adott felhasználó bejelentkezni a szoftverbe.

 

 

Szerepkör

A következő kitöltendő rész a Szerepkör. A szerepkör határozza meg azt, hogy egy felhasználó a szoftver mely funkcióihoz férhet hozzá, miknek a használatához lesznek jogosultságai. A felsorolás tartalmazza a Norma összes hozzáférhető fő funkciócsoportját, ezek közül kell kiválasztani, hogy adott felhasználó melyekhez rendelkezzen jogosultsággal. A funkciók előtt üres jelölőnégyzetek láthatók. Amelyik funkcióhoz szeretnénk hozzáférést adni az épp rögzítendő személynek, akkor azt jelöljük be. Ehhez egerünkkel a kiválasztott jelölőnégyzetbe kell kattintani, mely által megjelenik benne egy pipa kék színű háttérrel. Egy felhasználóhoz természetesen többféle szerepkört is megadhatunk szükség és igény szerint.

 

 

Hozzáférési jogkör a szervezetben

A harmadik szekció a felületen a "Hozzáférési jogkör a szervezetben" elnevezést viseli. Ez a blokk három részt tartalmaz: a szervezeti egységek, a földrajzi egységek, valamint az adatkörök struktúráját. Itt a Konfiguráció menüben a szervezetünkre vonatkozó, ahhoz kapcsolódó, előzetesen már kialakított egységek és adatkörök közül lehet választani. Azon egységek neve előtt, amely egységek alá további egységek vannak rendelve "+" jelet találunk. Erre kattintva láthatóvá válnak az azok alá rendelt egység(ek) is. Minden egység neve előtt jelölőnégyzetet is találunk. Ezt bepipálva (egérrel szükséges egyszer belekattintani) tudunk az adott felhasználónak hozzáférési jogosultságot adni az adott szervezeti és földrajzi egység adataihoz, valamint az esetleges adatkörökhöz (amennyiben nem adtunk meg előzetesen külön adatköröket, akkor alapértelmezetten lesz egy ún. Fő adatkör, amihez minden rögzített felhasználónak jogosultsága lesz (ilyenkor már bent is van a jelölőnégyzetben a pipa).

 

 

Fontos: a hierarhikus jogosultságok lefelé öröklődnek, így pl., ha egy szervezeti egységnél a Központ alá tartozó összes egységhez szeretnénk hozzáférést egy felhasználónak, akkor elég a Központ bepipálása, illetve, ha a földrajzi egységeknél az egy megyében elhelyezkedő egységek a megye alá tartoznak (az a gyűjtője), akkor elegendő a megyéhez hozzáférést adni.

 

 

Ez azonban azt is jelenti, hogy ha nem szeretnénk, hogy az adott felhasználó az aktuális gyűjtőn belül minden egységhez hozzáférjen, akkor egyesével kell jelölni a hozzáféréseket.

 

A hozzáférési jogosultság ezeknél az egységeknél azt jelenti, hogy adminisztrálhatja, azaz olvashatja és szerkesztheti is az adott egységhez tartozó dolgozók jelenléteit és teljesítéseit.

 

Az új felhasználó adatait, illetve beállított hozzáféréseit a bal alsó részen található zöld színű Mentés gombbal véglegesíthetjük, illetve a mellette látható Mégsem segítségével vethetjük el.

 

A hozzáadott új felhasználó fiókja létrehozásáról egy ún. "meghívó" által értesül. Arra az e-mail címre ugyanis, ami a felhasználóhoz a rögzítés során beírásra kerül, egy regisztrációs e-mail kerül kiküldésre. Ennek részletes bemutatása a 01. Első lépések a Crosssec Norma felületén belül az 1.1.2 Technikai javaslatok, regisztráció és belépés cikk: Regisztráció meghívással témakörében található meg. A témakör címére kattintva a leírás elolvasható.

 

Fontos: az eredeti regisztráló az, aki hozzá tudja adni az első "meghívott" felhasználót. Ha neki ad jogot a felhasználók szerkesztésére, akkor már ő is tud további felhasználói fiókokat létrehozni. Akit felhasználóként hozzáadnak egy fiókhoz, meghívó levelet kap, és saját maga tudja megadni a belépéshez használni kívánt jelszót.

 

Fontos: új felhasználót csak olyan felhasználó adhat hozzá, aki a szerepkörök közül a "Teljes szervezethez való hozzáférés" szerepkörrel is rendelkezik. "A Felhasználók szerkesztése" szerepkör megadásával együtt jár a "Teljes szervezethez való hozzáférés", melynek eredményeképp a szerepkör megjelölésével automatikusan megjelenik a pipa a "Teljes szervezethez való hozzáférés" előtt, valamint a "Hozzáférési jogkör a szervezetben" blokk egységeinél az "Ez a jogosultsági szint a teljes szervezethez hozzáférést biztosít." szöveg válik láthatóvá.

 

 

Egyéni rögzítés beállítása

 

A felhasználói felületen lehetőség van egy speciális beállításra a „Dolgozó egyéni időadat rögzítéshez” elnevezésű panel segítségével. (ez a panel csak már meglévő felhasználó szerkesztésekor érhető el, új létrehozásakor nem)

 

 

Lényege, hogy használatával a felhasználó számára csak egy munkavállaló (lehet önmaga, de más munkavállaló is) rögzítése lehetséges az adott dolgozó besorolásainak megfelelő korlátozott jogosultságokkal és meghatározott szerepkörökkel.

 

 

A beállításhoz tartozó jogosultságokról bővebben a 3.1.2 Felhasználók kezelése és jogosultságok című cikkben olvashat, míg a funkció részletes tárgyalása, valamint a kapcsolódó felületek bemutatása a 9.1.4 Egyéni rögzítés funkció című cikkben található meg.

 

 

A felhasználók listanézete

 

A Felhasználók listanézete a már létrehozott, szervezetünkhöz különféle hozzáférésekkel rendelkező felhasználókat tartalmazza. Gyakorlatilag látható mindegyik adat, amit az előbbi témakörben bemutatott blokkokban be lehet állítani: a felhasználó neve, e-mail címe, hozzá rendelt szerepkör(ök), szervezeti-, és földrajzi egységek, valamint az adatkörök.

 

 

Az egyes felhasználók teljesen eltérő típusú és mennyiségű hozzáférésekkel rendelkezhetnek. Mindegyiküknél pontosan annyi jelenik meg listázva, amennyi beállításra került.

 

 

A felület jobb oldali sávjában lehetőség van több feltétel szerint is a megjeleníthető találatok között szűrni. Az „Adatkör” mező csak akkor jelenik meg a szűrő mezők között, ha a Konfigurációban több is létrehozásra került (ld. 2.1.4 Az Adatkörök és a Mértékegységek cikk Adatkörök témaköre).

 

 

A már rögzített felhasználók adatlapját lehetőség van szerkeszteni a listázott sor elején található ceruzát ábrázoló ikon segítségével. A korábbi beállításokhoz képest adott felhasználó jogosultságait igény szerint tudjuk bővíteni, vagy épp csökkenteni.

 

 

Amennyiben egy felhasználó fiókjára a továbbiakban már nincs szükség, vagy nem szeretnénk, ha az illető továbbra is hozzáférésekkel rendelkezne szervezetünk adataihoz és adminisztrálásához, akkor a fiók a sorban lévő második, szemetes ikonra kattintva törölhető.

 

A kattintást követően ugyan a szoftver feltesz még egy megerősítő kérdést, hogy valóban törölni szeretnénk-e, de a megerősítést választva a felhasználó és fiókja azonnal törlésre kerül a Normából.

 

A megjelenő felhasználók találatának mennyisége állítható a felület lenti bal sarkában: az Oldalanként megnevezés előtti legördülő segítségével 5/10/25/50/100 oldalanként tudunk találatokat megjeleníteni. Ha a találati lista mennyisége meghaladja a beállított adagot, akkor a nézet alsó részének közepén lapozásra nyílik lehetőség. Számok mutatják, hány oldal között tudunk váltani.

 

 

 

 

 

 

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra