You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
12.1.3 Kimutatások
print icon

Kimutatások

A Norma szoftverbe a napi adatrögzítések során számtalan adat kerül feltöltésre, melyek önmagukban nem feltétlenül adnak értékelhető információt, csak sok további munkával tudjuk elemezni őket. A Főoldalon a Lekérdezések panelen elérhető jelentések már szintetizálják a feltöltött adatokat, összesítik a bér- és munkaidő adatokat stb.

Amennyiben az egyes adatokból kinyerhető mutatószámokat, arányokat szeretnénk használni, statisztikákat szeretnénk készíteni, akkor szintén a Lekérdezések panelen a Kimutatásokat tudjuk használni.

 

Ebben különböző kategóriákban érhetők el a mutatók:

  • Munkaidőhöz kapcsolódó mutatók
  • Bérköltséghez kapcsolódó mutatók
  • Munkaerőlétszámhoz kapcsolódó mutatók
  • Teljesítményhez kapcsolódó mutatók

Fontos: a Kimutatások lekérdezés változata megjelenik és használható azok számára, akik rendelkeznek a Munkaügyi jelentések szerepkörrel, azonban a Bérköltséghez kapcsolódó mutatók kategóriához tartozó lekérési lehetőségek számukra nem elérhetők.

A Bérköltséghez kapcsolódó mutatók a Dolgozói bérekhez hasonlóan csak azoknak a felhasználóknak áll rendelkezésre, akiknek a szerepkörök közül a Vezetői jelentések beállításra került.

 

 

A kimutatások paraméterezése

A lekérdezés indításakor kell kiválasztani a mutatót és meg kell adni a kívánt időszakot, valamint a csoportosítási és szűrési feltételeket.

A Mutató kiválasztása legördülő segítségével történik. Alapértelmezetten a mezőben az első elérhető mutató, vagyis a „Teljes távollét aránya (óra alapú)” látszik. A mező végén lévő legördülőre kattintva látható válnak az egyes kategóriákon belül elérhető mutatók. A gyorsabb beállítást egy keresősáv is segíti.

Az adatok csoportosításához az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre a panelen:

  • automatikus adat csoportosítás
  • nincs csoportosítás
  • dolgozó szerint
  • elszámolási egység szerint
  • szervezeti egység szerint
  • földrajzi egység szerint
  • adatkör szerint
  • termék szerint
  • gyártási megrendelés szerint
  • vevői megrendelés szerint

Amennyiben a felhasználó nem választ külön csoportosítási lehetőséget, akkor az alapértelmezett beállítás értelmében az „automatikus adat csoportosítás” szerint történik meg a lekérdezés. Az „automatikus adat csoportosítás” minden kimutatás esetében egy előre definiált csoportosítást foglal magába, ami jelenleg mindegyik csoportosítási szempontnál a „nincs csoportosítás” opciót jelenti.

 

Az automatikus adat csoportosításon és nincs csoportosítás opción kívül az összes csoport tovább bontható ugyanezen szempontok szerint, kivéve természetesen azt a mutatócsoportot, amiből a tovább bontás történik, pl. a dolgozó szerintit kiválasztva ezek az opciók válnak láthatóvá:

 

 

Lekérdezés előtt érdemes átgondolni, hogy melyik rendezési elv szolgálja a célunkat. Beállítható például, hogy szervezeti egységekre és azon belül földrajzi egységekre tagolva összesítve lássuk az adatokat. Ilyen rendezések esetén összesített adatokkal számol a program, míg, ha a fő vagy az alcsoportot dolgozók szerinti adjuk meg, akkor minden egyes munkavállalóhoz tartozó adatát, egyedi mutatóját kapjuk.

A kívánt időszakot és az idő szerinti csoportosítást ugyancsak letöltés előtt kell beállítani.

Az idő szerinti csoportosítást egy lenyíló listából választhatjuk ki. Kérhetjük az adatokat napi, heti, havi és éves csoportosításban. Alapértelmezetten az „automatikus idő csoportosítás” látható a mezőben, mely általában az Időszak mezőnél beállított intervallum hosszához igazodva a leginkább optimális csoportosítási szempontot jelenti, pl. több hónapot felölelő időszak beállításánál havi bontásban, míg egy 1 hetes intervallum lekérésénél napi bontásban készíti el a szoftver automatikusan a kimutatást.

Az Időszak paramézerezésénél, amennyiben nem állítunk be más lehetőséget, akkor az „Elmúlt 30 nap” alapbeállításnak megfelelően történik meg a lekérdezés. A lenyíló listából többféle előre meghatározott időintervallumból lehet választani, de a szoftver az egyéni, tetszőleges időintervallum beállítását is biztosítja.

Az „Egyéni időszak” segítségével bármilyen periódus, vagy akár egy nap is beállítható. Kiválasztva ezt az opciót először megjelenik Periódus elnevezéssel egy újabb mező.

A naptár ikonra kattintva a kívánt időszak kiválasztásához előugrik egy újabb ablak, ahol a dátum beállítása elvégezhető.

Ezt a zöld színű Alkalmazás gomb használata erősíti meg, melynek megnyomásával a Periódus mezőben a beállított intervallum válik láthatóvá.

Lekérdezés előtt a periódusok és az idő szerinti csoportosítás összehangolására érdemes figyelni, mivel nem minden beállításnak van értelme. Például egy hétre beállított periódust nem célszerű havi vagy évi bontásban lekérdezni. A meghatározott periódus legyen nagyobb, mint a csoportosítási intervallum.

A csoportosítási és időre vonatkozó beállítások alapján meghatározott adathalmaz tovább szűkíthető még szűrők használatával is az alábbi szempontok szerint.

 

Ha minden szempontot beállítottunk, a Lekérdezés készítése gombbal indul el a lekérdezés elkészítése. Állapotjelző tájékoztat, hogy hol tart a folyamat.

Ha elkészült a kimutatás, akkor az állapotjelző sáv helyett a Fájl letöltése gomb jelenik meg.

 

 

A kimutatások felépítése

A kimutatások excel táblázatban érhetők el.

Minden kimutatás rendelkezik egy fejléccel, amely tartalmazza, hogy mely mutatót látjuk és milyen időszakot állítottunk be. A táblázatok felépítése, tagolása a beállított csoportosítási szempontok szerint változik. Az első oszlopok a csoportosítási szempontokat mutatják, a következő oszlopok a beállított periódust, az idő szerinti csoportosításnál megadott gyakoriság (napi, heti, havi, évi) szerint.

Pl.: 2020.01.01.-2020.04.30. Havi bontásban. Ekkor 4 oszlop (1 hónap 1 oszlop) és 2 összesítő oszlop (∑) lesz.

Ha például szervezeti egységekre és azon belül földrajzi egységekre tagolva kérjük a kimutatást, akkor az adatok az alábbi módon, egységenként összesítve jelennek meg.

 

Amennyiben az alábbi kimutatáshoz hasonló beállítást alkalmazunk, pl. több éven átnyúló adatokat kérünk, akkor az éveken belül a hónapok is megjelennek.

A kimutatásokban összesítő sorok és oszlopok is szerepelnek. Lépcsősen, a belső szinteknél is megjelennek, vagyis csoportonként is és teljes összesítő értékeket is kapunk.  

Az összesítő adatok az adott adathalmazra számítja ki a mutatót, így gyakran az átlaghoz közeli értéket fog adni, de nem átlagot számol.

 

 

A mutatók ismertetése

A munkaidőhöz kapcsolódó mutatók

  • Teljes távollét aránya: A beosztás szerinti idő és a rendes munkaidőben ledolgozott idő különbsége, valamint a beosztás szerinti idő aránya. A mutató perc alapon számol.
  • Túlórák mennyisége: A rendkívüli munkaidő típusú időtartamok összege. A mutató perc alapon számol.
  • Betegség és az összes távollét aránya: A betegszabadság vagy táppénz állapotú munkalapok számának, valamint a betegszabadság, táppénz vagy szabadság állapotú munkalapok számának aránya. A mutató naptári nap alapon számol.
  • Betegség miatti távollét aránya: A betegszabadság vagy táppénz állapotú munkalapok számának, valamint a ledolgozandónak megállapított napok számának aránya. A naptár szerinti munkanapokat tekintjük ledolgozandó napnak. Tehát egy nap ledolgozandó, ha az hétköznapra esik, és/vagy munkanap áthelyezés befolyásolja. A mutató naptári nap alapon számol.
  • Törtnapi távollét aránya: A beosztás szerinti idő és a rendes munkaidőben ledolgozott idő különbsége, valamint a beosztás szerinti idő aránya. Csak a ledolgozottnak jelölt munkalapokat veszi figyelembe. Perc alapon számol.

 

Bérköltséghez kapcsolódó mutatók

  • Távollétekre járó bér aránya: Az időszaki teljes bruttó keresetben fizetett szabadság, betegszabadság, táppénz, fizetett munkaszüneti nap, és törtnapi távollét jogcímeken szereplő részösszegek és a teljes bérköltség aránya. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Béren felüli juttatások aránya: Az időszaki teljes bruttó keresetben juttatások jogcímen szereplő részösszegek és a teljes bérköltség aránya. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Munkáltatói kedvezmények aránya: A levonható munkáltatói kedvezmények és támogatások, valamint az ezzel növelt teljes bérköltség hányadosa. (A teljes bérköltségből már levonásra került a munkáltatói kedvezmény, de a mutató azzal együtt veszi viszonyítási alapként.) Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Egy főre eső munkáltatói közteher: A teljes, kedvezményekkel és támogatásokkal csökkentett munkáltatói közteher és a lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napig aktív jogviszonnyal rendelkező dolgozók számának hányadosa. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Munkáltatói közteher aránya: A levonható munkáltatói kedvezményekkel és támogatásokkal csökkentett munkáltatói közteher, valamint a teljes bérköltség aránya. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Dolgozói bruttó bér és bérköltség aránya: Az időszaki teljes bruttó kereset és a teljes bérköltség aránya. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Állásidőre járó bér aránya: Az időszaki teljes bruttó keresetben állásidő jogcímen szereplő részösszeg és a teljes bérköltség aránya. Állásidő jogcímen szerepel (bértípustól függetlenül) az állásidő típusú időtartamokhoz képzett bér. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Teljesítménybér és bérköltség aránya: Az időszaki teljes bruttó keresetben teljesítménybér jogcímen szereplő részösszeg és a teljes bérköltség aránya. Teljesítménybér jogcímen szerepel a lineáris darabbéres és a klasszikus teljesítménybéres alapbére, valamint a kombinált teljesítménybéres kiegészítő keresete. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Betegség miatti bér aránya: Az időszaki teljes bruttó keresetben betegszabadság és táppénz jogcímeken szereplő részösszegek és a teljes bérköltség aránya. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.
  • Egy főre eső bérköltség: A teljes bérköltség és a lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napig aktív jogviszonnyal rendelkező dolgozók számának aránya. Naptári napi szintű részösszegek alapján számol.

 

Munkaerőlétszámhoz kapcsolódó mutatók

  • Kilépési forgalom: A lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napig aktív jogviszonnyal rendelkező, de az időszakban vagy az időszakot követően véget érő munkaviszonyú dolgozók számának, valamint a lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napig aktív jogviszonnyal rendelkező dolgozók számának aránya.
  • Egészséges (nem MMK) munkavállalók aránya: A lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napon aktív jogviszonnyal és legalább 1 naptári napon egészséges állapotúnak jelölt dolgozók számának, valamint a lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napon aktív jogviszonnyal rendelkező dolgozók számának aránya. (Azonos időszak lekérdezésekor a megváltozott munkaképességűek aránya és az egészséges munkavállalók aránya mutatók összege meghaladhatja a 100%-ot abban az esetben, ha az időszak során változott meg bizonyos dolgozók egészségügyi állapota.)
  • Kilépett munkavállalók száma: A lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napig aktív jogviszonnyal rendelkező olyan dolgozók összeszámlálása, akiknek a munkaviszony vége be van állítva a lekérdezett időszak valamely naptári napjára vagy bármely későbbi naptári napra.
  • Megváltozott munkaképességűek aránya: A lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napon aktív jogviszonnyal és legalább 1 naptári napon megváltozott munkaképességű egészségügyi állapotúnak jelölt dolgozók számának, valamint a lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napon aktív jogviszonnyal rendelkező dolgozók számának aránya.
  • Összes rögzített dolgozói létszám: A lekérdezett időszakban legalább 1 naptári napig aktív jogviszonnyal rendelkező dolgozók összeszámlálása.

 

Teljesítményhez kapcsolódó mutatók

  • Óradíjas tevékenység aránya: Az óradíjas tevékenység típusú időtartamok ráfordított idejének összege és az összes ledolgozott idő aránya. (Az összes ledolgozott idő a beosztás szerinti időn túl tartalmazza a rendkívüli munkaidőt, de a törtnapi távollét levonásra kerül.) A javítás típusok nem növelik a mutató értékét. A mutató perc alapon számol.
  • Állásidő aránya: Az állásidő jogcímű időtartamok ráfordított idejének összege és az összes ledolgozott idő aránya. (Az összes ledolgozott idő a beosztás szerinti időn túl tartalmazza a rendkívüli munkaidőt, de a törtnapi távollét levonásra kerül.) A mutató perc alapon számol.
  • Teljesítményszázalék: Az utalványozott és a ráfordított idő aránya a teljesítés típusú időtartamot figyelembe véve. A klasszikus teljesítménybéresek esetén az összes, nem távollétre vonatkozó idő alapú tevékenységek ideje is növeli az utalványozott és a ráfordított időt is (ezzel ellensúlyozva, hogy a teljesítésekre történt alacsony időráfordítás markánsan tudjon hatni a béralapra). A mutató perc alapon számol.
  • Teljesítményes órák aránya (munkaidő-kihasználtság): A teljesítés típusú időtartamok ráfordított idejének összege és az összes ledolgozott idő aránya. (Az összes ledolgozott idő a beosztás szerinti időn túl tartalmazza a rendkívüli munkaidőt, de a törtnapi távollét levonásra kerül.) A mutató perc alapon számol.

 

Grafikus kimutatások

A kimutatások grafikus verziója a Kimutatások menüpontot megnyitva érhető el.

A felület lehetőséget ad arra, hogy segítségével a Normában rögzített adatok grafikus formában is megjelenhessenek. Az opció a Norma Lekérdezések részében elérhető, különféle mutatószámok, arányok kinyerésére, valamint statisztikák készítésére alkalmas Kimutatásokkal van szoros kapcsolatban, annak használatával a kívánt adatok excel formátumban érhetők el és le is tölthetők.

A táblázatos kimutatások komplex lekérdezési lehetőséget és mélyreható adatelemzéseket tesznek lehetővé, amelyek épp ezért sokszor bonyolultak és időigényesek lehetnek, a letöltött adatok összehasonlítása és az eredmények feldolgozása hosszabb időt vehet igénybe. A grafikonos kimutatások előnye ezzel szemben, hogy megjelenése felhasználóbarát, használata egyszerűbb, és könnyebben áttekinthető adatlekérés valósul meg általa. Segítségével gyorsan értelmezhető információkhoz lehet jutni, melyek az elfoglalt, kevés idővel rendelkező cégvezetők számára akár azonnali beavatkozásra is lehetőséget adnak. Továbbá megfelelő adminisztrálás mellett a valós adatoknak és a több szempontú paraméterezésnek köszönhetően a felhasználó teljes céges szinten is rálátást nyerhet az esetleges problémákra.

 

A felület

A menüpont megnyitásakor nem üres képernyőre jutunk, hanem az első elérhető mutató kerül megjelenítésre, vagyis a Teljes távollét aránya a Munkaidőhöz kapcsolódó mutatók kategórián belül, mégpedig az adott dátumhoz képest az Elmúlt 30 napra vonatkozó eredményekkel, automatikus idő- és adatcsoportosítási szempontok szerint teljes céges szinten. Ezek ugyanis a szoftverben az alapértelmezett beállítások a grafikus felületen.

A paraméterezési lehetőségek gyakorlatilag megegyeznek az exceles változatnál beállítható opciókkal: mutatók, választható időszakok, idő- és adatcsoportosítási lehetőségek, valamint szűrőfeltételek mentén valósulhatnak meg az adatlekérések. Annyi különbség tapasztalható az adatcsoportosítás vonatkozásában, hogy itt csak egyszintű csoportosítás lehetséges, tehát arra nincs lehetőség pl., hogy szervezeti egység szerint és azon belül földrajzi egység szerint történjen meg a csoportosítás beállítása.

Jelenleg kétféle grafikus megjelenési forma érhető el a Normában: vonal- és oszlopdiagramos változat.

Alapértelmezetten a vonaldiagram által megjelenített eredménnyel találkozunk, amennyiben a másikat szeretnénk, akkor át kell rá kattintani.

Fontos: a grafikus felületen minden egyes beállítás után kapunk azonnal eredményt, az újabb és újabb beállított időszaki, csoportosítási és szűrőfeltételeknek megfelelően, egy másik mutatót kiválasztva azonban visszaállnak az alapértelmezett értékek, a mutatóváltással gyakorlatilag törlődnek az addig használt feltételek.

 

A különféle kimutatások eredményei a felületen egy függőleges és egy vízszintes tengely mentén megjelenő információk segítségével olvashatók le.

A függőleges tengelyen a kiválasztott mutatóra vonatkozó adatok jelennek meg, míg a vízszintes tengelyen a beállított időszak szerinti dátumok láthatók.

Amennyiben nem állítunk be külön csoportosítási és szűrési feltételeket, akkor összevont eredményt mutat a grafikon, az egeret pedig egy adott dátumra állítva megjelenik a hozzá tartozó érték.

 

 

A csoportosítások és a szűrő mezők használatával viszont már konkrét területekhez, szervezetekhez, akár dolgozókhoz köthető mutatószámokat kapunk.

 

 

 

A felületen az eredmények 5 adatpontig eltérő színekkel jelennek meg, 6 eredménytől azonban monokróm nézetre vált a megjelenés és csak kék színnel láthatóak az eredmények.

 

 

 

A mutatók beállítása és a további paraméterek

 

Mutatók

Az egyes kategóriákon belül elérhető mutatók az oldal bal oldalán találhatók meg.

 

 

A különféle kategóriákhoz tartozó mutatók a sor elején lévő legördülő segítségével jelennek meg és mindig csak a lenyitott kategória mutatói láthatók.

 

 

Fontos: a kimutatások grafikus változata elérhető a Munkaügyi jelentések szerepkörrel rendelkezők számára, azonban a Bérköltséghez kapcsolódó mutatók csak azok számára láthatók, akiknek a Vezetői jelentések jogosultság beállításra került.

 

 

Időszak

Az időszak beállítása a nézet jobb felső részében megjelenő mező segítségével tehető meg. A mezőben alapértelmezetten az adott naptól számított elmúlt 30 nap időszak jelenik meg.

 

 

A mező végén található legördülőre kattintva láthatóvá válik a többi „Időszak” lehetőség.

 

 

A lenyíló listából többféle előre meghatározott időintervallum, de akár egyéni időszak is beállítható attól függően, milyen szeretnénk adatokat látni. Az „Egyéni” opciót választva megjelenik egy újabb, naptárikont is tartalmazó mező. A naptárikonra kattintva előugrik egy naptárfelület, ahol bármilyen, tetszőleges periódus beállítható. Ha kijelöltük a kívánt intervallum első és utolsó napját, a beállítást a zöld színű „Alkalmazás” gombbal lehet véglegesíteni.

 

 

Ezt követően az időszak mezőben az általunk egyénileg beállított periódus jelenik meg, illetve az időszakra vonatkozó eredményt is azonnal megkapjuk.

 

 

Az előre meghatározott időszakok esetében, amennyiben nem kerül kiválasztásra más idő csoportosítási szempont, akkor a szoftver által hozzájuk rendelt optimális csoportosítás szerint kerülnek kimutatásra az adatok.

 

 

Csoportosítások

Az oldalon kétféle szempont szerint a lehetőség van adatokat további csoportosítás szerint lekérni.

Az idő szerinti csoportosításnál az alapértelmezett beállítás az „automatikus idő csoportosítás”. Lenyitva azonban a mező végén lévő legördülőt, választhatunk évi, havi, heti, napi bontások közül.

 

 

Fontos: időcsoportosítás választásánál figyelni kell arra, hogy az időszaknál mekkora intervallumot határoztunk meg, pl. egy hétre beállított periódus esetében nincs értelme havi bontást beállítani. A meghatározott periódus legyen nagyobb, mint a csoportosításnál alkalmazott.

 

A különféle adatok szerinti csoportosításoknál szintén érdemes végiggondolni, hogy melyik opció felel meg leginkább a kívánt adatok megtekintéséhez. A legördülő segítségével beállítható a számunkra legcélszerűbb csoportosítás.

 

 

Szűrők

A grafikus kimutatások felületén megtekinteni kívánt mutatók eredményeit további szűrők használata még átláthatóbbá, pontosabbá teheti számunkra.

 

 

Egyszerre többféle szűrőmezőt is használhatunk szükség és igény szerint.

 

 

Mentett nézetek funkció

 

A funkció célja, hogy a felhasználó azokat a beállításokat, amelyeket gyakran használ, vagy amelyek számára valamilyen szempontból fontosak, a felületen elmenthesse, és bármikor szükség szerint egy kattintással megtekintés, akár összehasonlítás céljából újra azonnal elérhesse.

Először el kell végezni a menteni kívánt nézethez szükséges feltételek beállítását, majd az oldal Szűrő mezői alatt található Mentés gombra kattintva indítható el a mentés folyamata.

 

 

A felugró ablakban megjelenő mezőbe be kell írni azt az elnevezést, ahogyan az adott beállítást menteni szeretné.

 

 

A megfelelő név megadása után a kék színű Mentés gombra kattintva lehet a mentését megerősíteni. Az aktuális nézet ezáltal mentésre kerül, a mentett elnevezés pedig megjelenik a kimutatás panel fölött.

 

 

Tetszőleges számú beállítás menthető el a funkció segítségével, ugyanis amennyiben annyi elnevezés került mentésre, amennyinek a kiírása egyszerre már a felület adott sorában nem fér ki, egy lapozó jelenik meg, melynek segítségével bármelyik mentett nézet elérhető, amely neve épp nem látható.

 

 

Az elmentett elnevezés után található kör alakú további lehetőségek ikonra kattintva két opciót kínál a szoftver. Amennyiben esetleg szeretnénk átnevezni a mentett nézetet, akkor a Szerkesztés szövegére kattintva ez megtehető, és a Mentés gombbal véglegesíthető, ha pedig már nem szeretnénk egy mentett beállítást tovább a funkció segítségével elérni, akkor a Törlés segítségével törölhető, ezáltal eltűnik a mentett listából.

 

 

Rákattintva arra a mentett elnevezésre, amelyhez tartozó adatokat szeretnénk gyorsan előhívni a grafikonon, a betöltés után láthatók lesznek a hozzájuk beállított feltételek is, amelyek alapján a mentés korábban megtörtént.

 

 

 

Visszajelzés
1 közül 1 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra