You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 12. Lekérdezések > 12.1.2 A Munkaidő nyilvántartás, Munkaidő összesítés és a Nyomtatható jelenléti ív
12.1.2 A Munkaidő nyilvántartás, Munkaidő összesítés és a Nyomtatható jelenléti ív
print icon

Munkaidő nyilvántartás

 

A munkalapokon rögzített napi adatok alapján egy összefoglaló munkaidő áttekintő riportot készíthetünk. Ebben látszik, hogy a dolgozók melyik nap voltak jelen, hány órát dolgoztak vagy ha távol voltak, milyen jogcímen.

 

A feltöltött jelenléti ívek és a munkalapokon megadott adatok gyakorlatilag a Munkaidő nyilvántartás című lekérdezés segítségével ellenőrizhetők.

 

Munkaügyi jelentések szerepkörrel rendelkező felhasználó számára jelenik meg és használható ez a lekérdezés-típus.

 

 

A Munkaidő nyilvántartás mező végén lévő legördülő segítségével megjelennek a paraméterezést segítő mezők. Ezek beállításáról a 12.1.1. cikkben, A lekérdezések beállításai részben írtunk. A kívánt paraméterek meghatározása után a kék, Lekérdezés készítése gombra kattintva elindul a fájl készítése. 

 

Egy külön ablakban követhetjük az excel elkészülését, melyet a kék színű, Fájl letöltése gomb megjelenése jelez. A gombra kattintva a lekért adatokat tartalmazó táblázat letölthető, majd megnyitható.

 

 

Az elkészült táblázat kinyomtatható. Naptárszerűen tartalmazza a feltöltött munkaidő adatokat: a ledolgozott órákat és a különböző távolléteket. Ez alapján ellenőrizhető, hogy megfelelő-e a munkalapok kitöltése.

 

 

Amennyiben több hónapra kiterjedő időszak kerül beállításra, akkor az excelben a hónapok és a napok megjelenése annak megfelelően történik.

A fájl első oszlopai a dolgozói adatokat tartalmazzák, a Munkaórák száma oszlopba az adott munkavállalóhoz tartozó szerződés szerinti óraszámok kerülnek, majd az egyes napokra a munkalapokon rögzített státuszok jelennek meg sorban naponként.

Amennyiben a munkalap létrehozásakor a dolgozóhoz „Jelen” lett beállítva, akkor a táblázatban az aznapra rögzített, ledolgozott óraszámok láthatók.

Az egyéb státuszok, illetve távollétek az elnevezéseikből létrehozott rövidítésekkel szerepelnek, melyek feloldása a következő:

  • A: Állásidő
  • Fsz: Fizetett szabadság
  • Bsz: Betegszabadság
  • Tp: Táppénz
  • Fn: Fizetés nélküli szabadság
  • Fü: Fizetett munkaszüneti nap
  • Ig: Igazolatlan távollét
  • Ift: Igazolt, fizetett távollét
  • Inft: Igazolt, nem fizetett távollét
  • Rfsz: Rendkívüli fizetett szabadság

A Fizetett munkaszüneti nap automatikusan kerül beállításra a Normában, nem szükséges külön munkalapon létrehozni. A munkalapok létrehozásáról, azok beállítható státuszairól a 9.1.1 Munkalapok (jelenléti ívek) feltöltése és a 9.1.2 A Munkalapok tartalma című cikkekben olvashat.

 

Fontos: a táblázatban bármilyen adat módosítható, azonban ezek nem jutnak vissza a szoftverbe. Ha hibát találnak, akkor azt a programban kell módosítani!

 

 

 

 

Munkaidő összesítés

 

A Munkaidő összesítés a munkalapokon rögzített jelenlét és távollét adatokat (gyakorlatilag a Munkaidő nyilvántartásban részletezett adatokat) összegzi tételesen. Ily módon akár a bérszámfejtés számára is továbbítható és felhasználható dokumentum.

 

 

A Munkaidő összesítés mező végén lévő legördülő segítségével megjelennek a paraméterezést segítő mezők. Ezek beállításáról a 12.1.1. cikkben, A lekérdezések beállításai részben írtunk. A kívánt paraméterek meghatározása után a kék, Lekérdezés készítése gombra kattintva elindul a fájl készítése. 

 

Egy külön ablakban követhetjük az excel elkészülését. A sikeres lekérdezés elkészülése után a kék színű Fájl letöltése gomba kattintva letöltésre kerülnek a kívánt adatok és táblázatos formában megtekinthetők.

 

 

A letöltött fájl A-tól H-ig tartó oszlopaiban a dolgozókra vonatkozó legfontosabb adatok jelennek meg, az ez után következő oszlopok pedig a Munkaidő összesítést tartalmazó adatokat részletezik.

 

 

 

Ledolgozandó idő

nap

A lekérdezett időszakban lévő munkanapok száma szerepeljen – Ez az oszlop dőlt betűvel tartalmazza az adatokat. Tartalmazza a fizetett munkaszüneti napokat is! (bár az nem minősül ledolgozandónak, a távollétekben szerepel, így a ledolgozott idők és a távollétek összege optimális esetben megegyezne a ledolgozandó idővel - kivéve, ha van rendkívüli munkaidő)

óra

A lekérdezett időszakban lévő munkanapok száma és a dolgozó törzsadatoknál megadott aktuális napi munkaidejének a szorzata – Ez az oszlop dőlt betűvel tartalmazza az adatokat. Tartalmazza a fizetett munkaszüneti napokat is! (bár az nem minősül ledolgozandónak, a távollétekben szerepel, így a ledolgozott idők és a távollétek összege optimális esetben megegyezne a ledolgozandó idővel - kivéve, ha van rendkívüli munkaidő)

Eltérés a ledolgozott és ledolgozandó idő között

óra

A ledolgozandó idő és ledolgozott idő+távollétek különbsége

Ledolgozott teljes munkaidő

Ledolgozott rendes munkaidő

nap

A jelen és az egész napos állásidő típusú munkalapok száma.

óra

A jelen és az egész napos állásidő típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számol. Ha van a munkalapon távollét (igazolt, igazolatlan), akkor azokat levonja.

Rendkívüli
munkaidő

óra

A munkalapokon a rendkívüli munkaidő részben megadott időtartamokat összesíti.

Ledolgozott munkaidő részletezése

Teljesítményes idő

óra

A munkalapokon rögzített teljesítmények időtartamát összesítse, ne csak a teljesítménybéres munkavállalóknál tartalmazzon adatot, hanem mindenkinél, akihez rögzítettek teljesítést. A tevékenységek részhez megadott időtartamok nem ide számolódnak.

Ha viszont nincs a munkalapon teljesítés, akkor a teljesítménybéreseknél is maradjon üres!!!

Óradíjas tevékenységek

óra

A munkalapon az egyéb, idő alapú tevékenységek részben az alábbi főtípusokhoz rögzített időtartamokat összesítse: óradíjas tevékenység, javítás

Napközi állásidő

óra

A munkalapon az egyéb, idő alapú tevékenységek részben rögzített állásidő főtípushoz tartozó tevékenységek időtartamait hozza.

Egész napos állásidő

nap

Az egész napos állásidő típusú munkalapok száma

óra

Az egész napos állásidő típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számítjuk

Távolléti díjas
tevékenységek

óra

A munkalapon az Egyéb, idő alapú tevékenységek részben rögzített Távolléti díjas tevékenység főtípushoz tartozó tevékenységek időtartamait hozza.

Eltérések

óra

Ledolgozott teljes munkaidő és a Munkalapon lévő összes jogcímre elszámolt idő különbsége.

Távollétek

Összes távollét

nap

A távollét oszlopok összege napban

óra

A távollét oszlopok összege órában

Szabadság

nap

A Fizetett szabadság és a rendkívüli fizetett szabadság típusú munkalapok száma

óra

A Fizetett szabadság és a Rendkívüli fizetett szabadság típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számítjuk.

Betegszabadság

nap

A Betegszabadság típusú munkalapok száma

óra

A betegszabadság típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számítjuk.

Táppénz

nap

A táppénz (60%, 100%) típusú munkalapok száma

óra

A táppénz (60% és 100% is) típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számítjuk.

Munkaszüneti
nap

nap

A (Fizetett) munkaszüneti nap típusú munkalapok száma

óra

A (Fizetett) munkaszüneti nap típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számítjuk.

Fizetés
nélküli
szabadság

nap

A Fizetés nélküli szabadság típusú munkalapok száma

óra

A fizetés nélküli szabadság típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő.  óraszámával számítjuk.

Igazolatlan
távollét

nap

Az Igazolatlan távollét típusú munkalapok száma

óra

Az igazolatlan távollét típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számítjuk, illetve adja hozzá az egyéb idő alapú tevékenységek között rögzített igazolatlan távollét órákat is!

Igazolt,
fizetett
távollét

nap

Az Igazolt, fizetett távollét típusú munkalapok száma

óra

Az Igazolt, fizetett távollét típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számol.

Igazolt,
nem fizetett
távollét

nap

Az Igazolt, nem fizetett távollét típusú munkalapok száma

óra

Az igazolt, nem fizetett távollét típusú munkalapokon megadott beosztás szerinti órákat összesíti – ennek hiányában a törzsadatoknál szereplő napi munkaidő óraszámával számítjuk, illetve adja hozzá az egyéb idő alapú tevékenységek között rögzített igazolt, nem fizetett órákat is!

Pótlékok összes Alapideje

óra

A munkalapokon a pótlékok részben megadott időtartamokat összesítse. (Csak informatív oszlop!)

 

 

Fontos: mind a Ledolgozott időre, mind a távollétekre vonatkozóan a rögzített adatok napi és óra alapú összesítésekben is megtalálhatók az excelben. Ez a bontás hozzájárul ahhoz, hogy a munkaidőkeretes dolgozók esetében is valós eredmények szerepeljenek a távollétek rögzítésénél. Az óra azonban nem minden esetben a törzsadat szerinti napi munkaidő és az adott típus szerinti napok szorzata, hanem amennyiben a munkalapon ki lett töltve a beosztás szerinti óra, akkor a szoftver azt veszi alapul a számításnál.

 

 

Nyomtatható jelenléti ívek

A munkalapokon rögzített adatok alapján kiválthatjuk a papír alapú jelenléti íveket is. Adott hónapra (vagy más tetszőleges időszakra) pdf formátumban elkészíthető valamennyi munkavállaló egyéni jelenléti íve.

A letöltés paraméterezéséről a 12.1.1. cikkben, A lekérdezések beállításai részben írtunk. A kívánt paraméterek meghatározása után a kék, Lekérdezés készítése gombra kattintva elindul a fájl készítése. Nyomtatható jelenléti ívet akár egyetlen vagy néhány konkrét munkavállaló számára is letölthetünk.

A mezők igény szerinti kitöltése után a kék színű, Lekérdezés készítése gombra kattintva indítható el a jelenléti ívek készítése. Egy külön ablakban követhetjük a fájl elkészülését, melyet a kék színű, Fájl letöltése gomb megjelenése jelez. A gombra kattintva a jelenléti íveket pdf formában kapjuk meg.

Kinyomtatva aláírhatók, bizonylatként tárolhatók, igény szerint felhasználhatók.

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra