You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
2.1.6 A Tevékenység altípusok
print icon

Tevékenység-altípusok

 

A Norma szoftverben nem csak a teljesítménybérhez kapcsolódó tevékenységeket rögzíthetünk és követhetünk nyomon, hanem módunk van egyéb, időalapú tevékenységek dolgozói munkalapokra történő rögzítésére is. Ahhoz, hogy ezeket rögzíteni tudjuk, előzetesen fel kell vinnünk a szoftverben a később használatos tevékenység-altípusokat. Erre ad lehetőséget ez a felület.

 

A felületen a már rögzített tevékenység altípusaink listanézete látható, oszlopos rendeződéssel. A megjelenő listában a Normában eddig megadott altípusok láthatók - soronként egy-egy altípussal:

 

 

A Norma a következő "időalapú tevékenységek" megkülönböztetését teszi lehetővé:

 

  • Távolléti díjas tevékenység,
  • Óradíjas tevékenység,
  • Igazolt, nem fizetett távollét,
  • Állásidő,
  • Javítás térített,
  • Javítás (saját / önköltséges),
  • Igazolatlan távollét,
  • Segítő tevékenység

 

Fontos: az egyes tevékenységek eltérő módon számolnak, pl. az óradíjas tevékenység típushoz rendelt tevékenységek órabért jelentenek, viszont az igazolatlan távollét nem ad bért!


A tevékenységek típusait a Normában nem lehet változtatni és újakat sem lehet megadni, de minden egyes típushoz tudunk újabb altípusokat rendelni. Amennyiben ezt szeretnénk tenni, kattintsunk a zöld színű Új tevékenység altípus gombra.

 

A sorok előtt található "Ceruza" ikonra kattintva szerkeszthetjük az adott altípust, azonban kizárólag a neve módosítható. A sor elején található "Szemetes" ikonra kattintva tudjuk törölni az adott altípust. A szemetes ikonra kattintva az altípus nem törlődik ki azonnal, hanem egy kérdést kapunk:

 

 

Amennyiben valóban törölni szeretnénk az adott altípust, kattintsunk a piros "Törlés" gombra és az adott altípus véglegesen törlődni fog.

A Normában minden tevékenységtípushoz megadhatunk altípusokat. Ha ezt szeretnénk tenni, a "Tevékenység altípusok" menüpontban kattintsunk a zöld "+ Új tevékenység altípus" gombra. A megjelenő "Tevékenység altípus adatok" felületen, három adatot kötelezően meg kell adnunk az altípus létrehozásához. Ezeket a Norma piros csillaggal jelöli.

 

 

  • Típus: erre a mezőre kattintva egy legördülő listából válasszuk ki azt a tevékenységtípust, amely alá szeretnénk rendelni az újonnan létrehozott tevékenység-altípust.
  • Jelleglehetőség van arra is, hogy az egyes tevékenységeket besoroljuk aszerint, hogy produktív vagy nem produktív, vagy más megközelítésben munkaköri feladat vagy kiegészítő tevékenység. (utóbbi kettő inkább szolgáltató szektorban lehet hasznos)
  • Kód: meg kell adnunk az új altípusunk egyedi kódját: ezt mi határozhatjuk meg szabadon.
  • Név: meg kell adnunk az újonnan létrehozandó tevékenység-altípus nevét.
  • Megjegyzés: szabadon kitölthető mező, amelybe tetszőleges szabad szavas információt írhatunk az újonnan létrehozott tevékenység-altípushoz.

 

Az egyes tevékenység altípusoknál megadható, hogy adott időszakban használható-e, vagy nem. Ezt a tevékenység altípus űrlap alján lehet jelölni. Amennyiben „Engedélyezett”, akkor megjelenik a munkalapokon, ha viszont nincs bejelölve, akkor nem lehet rá munkaidőt elszámolni. Amiatt érdekes ez a funkció, mert ha már van rögzített munkaidő az egyes tevékenység altípusra, akkor nem törölhető, de elképzelhető, hogy már nem szeretnénk, hogy használják a munkalapon a dolgozók.

A „Gyártási megrendelés kitöltése kötelező legyen-e” opció csak Standard és Plus csomag esetén érhető el. Amennyiben ez be van jelölve, akkor a munkalapot a rendszer csak úgy engedi elmenteni, ha az adott tevékenység mellé megadjuk a kapcsolódó gyártási megrendelést is.

 

 

 

A tevékenységek altípusait a dolgozói munkalapokon az "Egyéb, idő alapú tevékenységek" részben használhatjuk. Az itt létrehozott altípusokat a típusok kiválasztása után adhatjuk meg a munkalapokon. Ezek segítségével részletezhető, hogy mivel töltötte adott munkavállaló a napot. Teljesítménybér esetén is előfordulhatnak kiegészítő tevékenységek, de havi vagy órabéres foglalkoztatás esetén is hasznos lehet a különböző feladattípusokra, munkaidő-elemekre fordított idő nyilvántartása.

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra