You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
2.1.5 Elszámolási egységek
print icon

Elszámolási egységek

Erre az almenüpontra kattintva a megnyíló felületen tekinthetjük meg a már meglévő elszámolási egységeinket, valamint itt hozhatunk létre további elszámolási egységeket. A már rögzített elszámolási egységek egymás alatt helyezkednek el, de nem alá-fölé rendeltségi viszonyban:

 

Ha új elszámolási egységet szeretnénk létrehozni, kattintsunk a felület jobb felső sarkában található zöld "+ Új elszámolási egység" gombra.

 

A megjelenő "Elszámolási egység alapadatok" felületen meg kell adnunk az új elszámolási egység nevét és ki kell választanunk a létrehozandó elszámolási egységünk típusát is a legördülő menüből. Mindkét mező kis piros csillaggal van jelölve, azaz kitöltésük kötelező: enélkül nem tudunk új elszámolási egységet létrehozni. Az adatok kitöltése után kattintsunk a felület alján megtalálható, zöld "Mentés" gombra. Ekkor - az adatok mentését követően - visszatérünk az elszámolási egységek listájához, amely már tartalmazza is az újonnan létrehozott elszámolási egységünket.

Az elszámolási egységeket négy típushoz van lehetőség a szoftverben hozzárendelni: Személyi-, Termelési-, Projekt és Általános típusokhoz.

A típusok jelentősége: 

  • Személyi jellegű - csak dolgozóhoz rendelhető hozzá
  • Termelési jellegű - termékekhez, műveletsablonokhoz társítható
  • Projekt jellegű - csak feladatokhoz, projektekhez rendelhető hozzá
  • Általános jellegű - bármihez megadható

 

Meglévő elszámolási egység szerkesztéséhez az elszámolási egység neve előtti ceruza gombra, a törléséhez a szemetes ikonra kell kattintani. 

Ekkor egy új felületen a szoftver rákérdez, hogy biztosan törölni szeretnénk-e ezt az elemet. Ha igen, akkor ezt megerősítve az elem törlődik.

Fontos: amelyik elszámolási egységet korábban bármely elemhez hozzárendeltük, az nem törölhető. Erről tájékoztat is minket a Norma a felület jobb felső sarkában megjelenő üzenettel:

 

 

Az Elszámolási egységek fogalma és jelentősége

(A kimutatások funkciónál a későbbiekben elérhető lesz a különböző elszámolási egységekre történő lekérdezés is.)

A Norma alkalmazás segítségével nem csak szervezeti egységre vagy dolgozókra vonatkozóan kérdezhetünk le adatokat. A Norma tartalmaz egy "elszámolási egység" funkciót is. A műveletek, termékek, a műveletsablonok és az osztályozások, sőt munkavállalók is egyaránt rendelkezhetnek egy hivatkozással egy elszámolási egységre.

 

Az "elszámolási egység" használata minden esetben csak opcionális, tehát nem kötelezően kitöltendő elemekként szerepelnek a szoftverben. Az elszámolási egységek minden esetnél kiválasztható mezőkben jelennek meg, tehát szükséges az egyes típusokat előzetesen rögzíteni, hogy aztán a megfelelő helyen legördülő segítségével ki tudjuk választani.

 

Az elszámolási egység egy egyedi névvel rendelkezik, ezt mi adhatjuk meg a Konfiguráció menüben az előző témakörben bemutatott és leírt módon.

 

Az "elszámolási egységek" lényege, hogy egy plusz csoportosítási lehetőséget biztosítson az adatok lekérdezésére. Segítségével meghatározhatunk olyan célokat is melyek kapcsolódhatnak műveletekhez, osztályozásokhoz, szervezeti egységekhez, vagy termékekhez, illetve munkavállalókhoz is. Például lekérdezhetjük a segítségével egy adott termék előállításához kapcsolódó időszaki béradatokat, vagy egy-egy telephelyünket tovább bonthatjuk épületek vagy divíziók szintjére, és megmondhatjuk, hogy adott épületben gyártott termékek bérköltsége hogyan változik időszakonként.

 

Egy műveletsablon elszámolási egysége származtatható az osztályozásából, egy művelet elszámolási egysége pedig származtatható a műveletsablonjából és azon keresztül az osztályozásból. (Hasonlóan a többi kísérő adathoz, a műveleti lista létrehozásakor ez a referencia is másolódik, azaz a műveletsablon későbbi módosításával a művelet nem örökli automatikusan az új értéket.) Ha egy művelet annak elkészültekor nem rendelkezett műveletsablonnal vagy annak nem volt effektív elszámolási egysége, akkor a művelet a termék elszámolási egységét is örökölheti. (Ez esetben azonban nem rögzül a műveletnél, hiszen nem a normakatalógusból érkezik az információ.)

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra