You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
2.1.3 Földrajzi egységek
print icon

A Földrajzi egységek szerepe és felülete

A „Földrajzi egységek” a szervezet földrajzilag egyértelműen elkülönülő egységeinek azonosítására szolgálnak. Erre az almenüre kattintva a megjelenő felületen, a szervezet eddig létrehozott földrajzi egységeit láthatjuk az alá-, illetve fölérendeltségi viszonyokkal. Ha új földrajzi egységet szeretnénk létrehozni, kattintsunk a felület jobb felső sarkában található zöld „+ Új földrajzi egység” gombra.

 

Új Földrajzi egység létrehozása

Új földrajzi egységet hozzáadhatunk manuálisan, a szükséges űrlap kitöltésével, vagy importálással is betölthetünk, egyszerre többet.

 

manuális létrehozásához a felületen a jobb felső sarokban található zöld „+ Új földrajzi egység” gombra kell kattintanunk.

 A megnyíló űrlap bal oldalán adhatjuk meg az új földrajzi egység alapadatait. Minimálisan meg kell adnunk az egység nevét - a kis piros csillaggal jelölt „Név” mezőben.  A felület jobb oldalán a „Kiegészítő adatok” részben egy vagy több azonosító kódot is rendelhetünk (egy azonban kötelező) új földrajzi egységhez. Ehhez a zöld + gombot kell megnyomni. A „Gyűjtő” elnevezésű legördülő menüből kiválaszthatjuk, hogy az új földrajzi egység melyik, már meglévő földrajzi egység alá legyen rendelve. Az adatok kitöltése után kattintsunk a felület alján megtalálható zöld „Mentés” gombra.

Lehetőség van egy földrajzi egységhez több kódot megadni. Ez azért fontos, mert - példának okáért - ha több adatkörünk van, és ezekben vannak azonos földrajzi egységek, de eltérő kóddal, akkor nem kell duplán létrehozni a földrajzi egységeket. Továbbá a jogosultságkezelésben is elegendő a több kóddal rendelkező egységhez hozzáférést adni. Az ezen belüli korlátozás az adatkörökhöz tartozó hozzáféréstől függ.

 

Földrajzi egységek importálása

 

Lehetőség van a földrajzi egységeket tömegesen is feltölteni (pl. első használatbavételnél). Ehhez a felületen a jobb felső sarokban található kék„+Importálás” gombra kell kattintanunk.

 

Fontos: Földrajzi egységek importálása csak a szoftverből letöltött és helyesen kitöltött excel használatával lehetséges.

A szükséges fájl a Földrajzi egységek importálása felületről a kék színű „Excel sablonfájl letöltése” megnevezésű gombbal tölthető le.

 

A táblázatot értelemszerűen kell kitölteni, a földrajzi egységek nevét és kódját tetszőleges karakterekkel lehet megadni. Az excel fájl viszont nem kezeli a 0-val kezdődő kódokat, így célszerű nem ilyen formát alkalmazni. 

A megfelelő adatok megadását követően a fájl menthető és importálható. Az importálás oldalon a szürke színű „Fájl kiválasztása” gombra kattintva keressük meg az elmentett sablont. A feltölteni kívánt fájl kiválasztása az excel nevére, majd a Megnyitás gombra kattintva történik meg. Ezt követően a kiválasztott fájl neve megjelenik a Fájl kiválasztása gomb mellett, majd a felület bal alsó részében található zöld színű Importálás gomb segítségével lehet az importálás folyamatát elindítani.

Az importálás elindítása után a szoftver azonnal a Szinkronizációs utasítások felületre navigál, ahol nyomon követhető a Szinkronizációs utasítások feldolgozottsága.

Sikeres beolvasás esetén „Teljesítve” felirat jelenik meg, és egy zöld sávban számszerűen is látható a beolvasott tételek száma.

A feldolgozottságot mutató sáv alatti kék színű, „Szinkronizálandó tételek” elnevezésű gombot megnyomva a beolvasott adatok részletezését lehet megtekinteni.

 

 

Amennyiben az excel beolvasása közben a szoftver valamilyen hibát érzékel, akkor a szinkronizáció „Lezárva, de kivételekkel” feldogozottsági állapotot eredményez.

A „Szinkronizálandó tételek” listájában az „Állapot részletei” oszlopban az „i” jelzésre húzva az egeret kiderül a hibás beolvasás oka.

A földrajzi egységek neve és kódja nem ismétlődhet. Ismétlődés esetén import során felülíródhat más egység.

 

Meglévő földrajzi egység törléséhez - hasonlóan a szervezeti egységek esetéhez - a földrajzi egység neve előtti „Szemetes" ikonra kattintva az ikon piros színűre változik. Ekkor egy új felületen a szoftver rákérdez, hogy biztosan törölni szeretnénk-e ezt az elemet. Ha igen akkor ezt megerősítve az elem törlődik.

Fontos: amelyik földrajzi egység alá korábban másik földrajzi lett rendelve, az nem törölhető. Erről tájékoztat is minket a Norma, a felület jobb felső sarkában megjelenő üzenettel. "A földrajzi gyűjtő nem törölhető, mert földrajzi egységet tartalmaz":

 

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra