You are using an unsupported browser. Please update your browser to the latest version on or before July 31, 2020.
close
You are viewing the article in preview mode. It is not live at the moment.
Kezdőlap > Norma Felhasználói kézikönyv > 08. Vevői és Gyártási megrendelések > 8.1.2 Gyártási megrendelések - új rendelés létrehozása
8.1.2 Gyártási megrendelések - új rendelés létrehozása
print icon

Gyártási megrendelések

 

A Gyártási megrendelések menüben valamennyi belső rendelést látjuk listázva. Amennyiben még nincs ilyen feltöltve, akkor a lista üres.

 

A képernyőn láthatók a rendelések legfontosabb adatai: Gyártási megrendelés, Vevői megrendelés tétel, Földrajzi egység, Vevői megrendelés, Termék, Termékvariáns, Összes mennyiség (db), Feladás dátuma, Határidő, a Teljesítés dátuma, valamint az előkalkulált és a tényleges gyártási idő. Az előkalkuláció a termék műveleti listája alapján kerül meghatározásra, a tényleges gyártási időt pedig a Munkalapokon rögzített teljesítek alapján számolja a program.

 

 

A listát rendezhetjük a gyártási megrendelési azonosító, a feladás dátuma, a határidő és a teljesítés dátuma szerint. Ezek az oszlopcímek kék betűvel szerepelnek, illetve le-föl nyíl jelzi a rendezési lehetőséget.

 

A lista alapértelmezetten legfeljebb 50 gyártási rendelést jelenít meg oldalanként. Ezt a felhasználó módosíthatja a lap alján. Lehetőségek: 5/10/25/50/100 rendelés oldalanként. Amennyiben a rendelések száma meghaladja a beállított mennyiséget, automatikusan lapozó jelenik meg a lista alján.

 

 

A gyártási rendelési listában a jobb oldali szűrőben megadott lehetőségek szerint is kereshetünk.

A Rendelés azonosítónál két lépcsőben állíthatjuk be a feltételeket, a felső mezőben az alábbi képen látható lehetőségek segítségével szűkíthető a találat:

 

 

A feladás dátuma szűrőrész szintén két szintű beállítási lehetőséget ad a következő képen látható feltételekkel:

 

 

A kékkel jelölt gyártási megrendelési azonosítóra kattintva az adott gyártási rendelés adatlapjára jutunk, ugyanígy a vevői megrendelési tételekre, vevői megrendelés azonosítókra vagy termékvariánsokra.

 

 

 

Új gyártási megrendelés létrehozása

 

Akár vannak már gyártási rendelések, akár üres az oldal, elérhető a zöld színű, "+ Új gyártási megrendelés" és az „Importálás” gomb, mivel új vevői megrendelések feltöltésére két mód van: manuálisan egyesével az űrlap kitöltésével vagy importálással egyszerre akár több gyártási megrendelést is.

 

 

Gyártási megrendelés létrehozása manuálisan

Az "+ Új gyártási megrendelés" gombbal a kitöltendő adatlapra jutunk, ahol meg tudjuk adni a gyártási rendelések adatait:

  • Gyártási megrendelés azonosítója – kötelező mező, de bármilyen karakterek használhatók.
  • Vevői megrendelés – kötelező mező, a korábban feltöltött rendelések közül lehet választani (az opciók betöltődéséhez néhány karaktert be kell írni a keresett vevői megrendelésből)
  • Vevői megrendelés tétel (ez a mező csak a vevői megrendelés kiválasztása után jelenik meg, szűrt tartalommal, de lenyíló listából lehet tételt választani)
  • Műveleti lista – a kiválasztott tételhez tartozó aktuális műveleti lista azonnal betöltődik, de amennyiben a lenyíló listában van másik műveleti lista is, ez módosítható szükség szerint.
  • Mennyiség – kötelező megadni, szám formátumban.
  • Földrajzi egység – mely üzemben legyen gyártva (lenyíló listából választható) – amennyiben van több egység – nem kötelező megadni, de ha nincs kitöltve és több földrajzi egység is van, akkor mindegyiken elérhető lesz, a munkalapokon bármely földrajzi egységen lehet hozzá tevékenységeket, teljesítéseket elszámolni.
  • Feladás dátuma és Határidő
  • továbbá megadható a teljesítés dátuma, viszont ez nem új gyártási megrendelés esetén érdekes, hanem annak befejezésekor. Ha megadjuk a teljesítés dátumát, a rendszer lezártnak tekinti és már nem lehet rá teljesítéseket elszámolni a munkalapokon.

 

 

 

Amennyiben a gyártási megrendelések menüben létrehozunk annyi gyártási rendelést (ez lehet egyetlen rendelés is, ha egy tétel van a vevői rendelésben és a teljes mennyiséget egy helyen gyártjuk), ami lefed egy vevői megrendelést, a vevői megrendelések listában a lefedettséget jelző pötty zöldre vált, illetve a Gyártásba kiadva (%) oszlopban is 100% jelenik meg.

Ha minden szükséges mezőt kitöltöttünk, a zöld Mentés gombra kattintva létrejön az új gyártási megrendelés.

 

 

 

Gyártási megrendelések feltöltése importálással

A gyártási megrendelések importálása a Gyártási megrendelések menüpont jobb felső részében található kék színű Importálás gomb megnyomásával indítható el.

Fontos: a gyártási megrendelések importálása csak a szoftverből letöltött és helyesen kitöltött excel használatával lehetséges.

 

A Gyártási megrendelések importálása felületről a kék színű „Excel sablonfájl letöltése” megnevezésű gombbal tölthető le a megfelelő sablon a kitöltéshez.

A sablon segítségével tetszőleges számú gyártási megrendelés sor olvasható be egyszerre. A fájl pontos kitöltéséhez a táblázat második sorában találhatók szöveges instrukciók.

A megfelelően kitöltött (a táblázatban a csillaggal jelölt adatok megadása kötelező, a többi csak opcionális) fájl menthető, majd a kívánt importálás a következő módon elvégezhető.

A Gyártási megrendelések importálása oldalon a szürke színű „Fájl kiválasztása” gombra kattintva keressük meg az elmentett sablont.

A feltölteni kívánt fájl kiválasztása az excel nevére, majd a Megnyitás gombra kattintva történik meg.

Ezt követően a kiválasztott fájl neve megjelenik a Fájl kiválasztása gomb mellett, majd a felület bal alsó részében található zöld színű Importálás gomb segítségével lehet az importálás folyamatát elindítani.

Az importálás elindítása után a szoftver azonnal a Szinkronizációs utasítások felületre navigál, ahol nyomon követhető az import feldolgozottsága.

Sikeres beolvasás esetén „Teljesítve” felirat jelenik meg, és egy zöld sávban számszerűen is látható a beolvasott tételek száma

 

A feldolgozottságot mutató sáv alatti kék színű, „Szinkronizálandó tételek” elnevezésű gombot megnyomva a beolvasott adatok részletezését lehet megtekinteni.

Amennyiben az excel beolvasása közben a szoftver valamilyen hibát érzékel, akkor a szinkronizáció „Lezárva, de kivételekkel” feldogozottsági állapotot eredményez.

A „Szinkronizálandó tételek” listájában az „Állapot részletei” oszlopban az „i” jelzésre húzva az egeret kiderül a hibás beolvasás oka.

 

A gyártási megrendelések lista exportálása

Lehetőség van a gyártási megrendelések exportálására is. A gyártási megrendelések menü jobb alsó sarkában a Letöltés gomb alatt található az "xlsx" formátum kiválasztó opció. Erre kattintva elindul a teljes vagy egy szűrt lista letöltése. 

 

 

 

Az egyes gyártási megrendelések nyomtatása és exportálása

A teljes lista letöltésén kívül lehetőség van egy-egy konkrét gyártási megrendelés adatait is letölteni pdf és excel formátumban. Ha a szerkesztés gombbal megnyitjuk az adott gyártási megrendelés űrlapját, akkor a jobb felső sarokban láthatóvá válik (jogosultság függvényében) az "Exportálás" és a "Nyomtatás" gomb. 

Az exportálás opcióval excel formátumban kapjuk meg a gyártási megrendelés adatait a kapcsolódó műveleti listával együtt. 

A nyomtatás gomb választásával pedig ugyanezt pdf formátumban kapjuk meg:

Visszajelzés
0 közül 0 hasznosnak találta ezt

Görgetés a felső ikonra